Bedreigen en uitschelden

Voorwaardelijke celstraf voor bedreiger Kamerlid Omtzigt, OM gaat in beroep

18 november 2020 15:50 Aangepast: 18 november 2020 17:32
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Beeld © ANP

De politierechter in Den Haag heeft Danny V. veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden voor het belagen en bedreigen van CDA'er Pieter Omtzigt afgelopen zomer. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier maanden, waarvan één maand voorwaardelijk geëist. Het OM is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep.

De 26-jarige man uit Heerlen volgde het Kamerlid op hinderlijke wijze tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen in het centrum van Den Haag. Hij uitte daarbij bedreigingen en schold Omtzigt uit.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib deed aangifte bij de politie. Ook premier Mark Rutte veroordeelde het gedrag. Hij noemde het onacceptabel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie maanden cel geëist voor bedreigen Tweede Kamerlid Omtzigt

Grenzen overschreden

"Met het plegen van deze feiten heeft u de grenzen in vérgaande mate overschreden", zei de politierechter. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier maanden, waarvan één maand voorwaardelijk geëist.

De politierechter sprak de verdachte voor een deel vrij van de aanklacht. De rechter zei daarover: "Er is namelijk geen sprake van een voltooide bedreiging. Uw woorden ‘Ik maak je dood’ hebben het slachtoffer Omtzigt een dag later bereikt. Hij gaf aan dat hij toen inmiddels in veiligheid was. De dreiging en de onveiligheidsgevoelens waren op dat moment niet meer aanwezig. Dus daarvoor volgt vrijspraak."

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de voorwaardelijke celstraf van vier maanden. "In tegenstelling tot de rechter vindt het OM de bedreiging wel 'voltooid' en bewezen." Tijdens de zitting noemde de officier van justitie het gedrag van V. 'schandalig' en 'buitengewoon laakbaar'.

Het OM gaat in hoger beroep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamervoorzitter Arib wil actie tegen intimidatie Kamerleden door betogers

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore