Ga naar de inhoud
Politiek

Drie maanden cel geëist voor bedreigen Tweede Kamerlid Omtzigt

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vier maanden celstraf, waarvan één voorwaardelijk, geëist tegen Danny V. voor het belagen en bedreigen van CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt afgelopen zomer. De 26-jarige man uit Heerlen volgde het Kamerlid op hinderlijke wijze tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen in het centrum van Den Haag.

V. stond heel dicht voor Omtzigt en bedreigde hem met de dood. Ook schold hij de politicus uit. Videobeelden van de bedreigingen gingen dezelfde dag rond op internet. Omtzigt leek op die beelden niet geïntimideerd, maar had er volgens de officier van justitie wel degelijk last van.

Kern van de democratie geraakt

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib deed aangifte bij de politie. Ook premier Mark Rutte veroordeelde het gedrag. Hij noemde het onacceptabel.

Volgens het OM raakt de actie van V. door het bedreigen van een volksvertegenwoordiger, de kern van de democratie. Ook met het zeer dichtbij Omtzigt staan, zorgde V. dat het Kamerlid extra risico liep op een coronabesmetting.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte opgepakt voor bedreigen Kamerlid Omtzigt bij coronademonstratie

Confrontaties met politie

Tijdens de betoging op 20 augustus keerde een grote groep mensen zich tegen de politie. Onder meer op de Lange Vijverberg tegenover het Torentje waren confrontaties tussen de politie en de demonstranten. Bij de demonstratie raakte een agent gewond en werden meerdere arrestaties verricht.

V. was die avond ook nog aangehouden voor openbare dronkenschap. Hij gaf toe dat hij tijdens het bedreigen van Omtzigt, uren daarvoor, ook al dronken was. Hij was opgefokt na de demonstratie daarvoor, waar de politie had ingegrepen.

De actie was niet specifiek tegen Omtzigt gericht, zei hij. Van de belaging zijn meerdere filmpjes online verschenen. Een groep komt op de politicus af en schreeuwt naar hem, een man raakt hem aan. Omtzigt probeert meerdere keren te reageren en geeft aan dat hij zich niet prettig voelt.

Spijt

De Limburger vertelde de rechter dat hij spijt had van zijn gedrag en daar in het vervolg beter over zal gaan nadenken. "Dit had nooit mogen gebeuren." De vraag die hij Omtzigt meerdere keren stelde, 'waarom verraadt u het volk?', vindt hij overigens nog steeds een terechte vraag. Ook is hij zeker nog van plan naar demonstraties tegen de coronamaatregelen te gaan, ook in Den Haag, de plaats waar hij eerder een gebiedsverbod had. "Dat is mijn grondrecht."

De rechter wees erop dat V. al eerder met politie en justitie in aanraking is gekomen, onder meer voor openbare dronkenschap. Hij is al eerder veroordeeld tot taakstraffen. Een keer heeft hij die uitgevoerd, de andere keer niet - want daar had hij "geen zin in".

De politierechter in Den Haag doet vandaag om 15.00 uur uitspraak.

Politici
Lees ook:
Politici vaker en ernstiger bedreigd, zelfs door kinderen onder de 12 jaar

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.