Ga naar de inhoud
Eventuele versoepelingen

Advies OMT: kerst met maximaal 6 gasten, liefst uit eigen regio

Wie zijn er welkom tijdens de kerstdagen? Beeld © ANP

Nederlanders moeten kerst in huiselijke kring vieren en mogen maximaal zes gasten buiten het huishouden uitnodigen. Het is beter als deze gasten uit dezelfde regio komen. Dat adviseert de belangrijke deskundigengroep OMT aan het kabinet. Het kabinet verwacht het besluit begin december te nemen.

Het is uiteindelijk aan de politiek of de coronaregels tijdens de kerst worden versoepeld.

1,5 meter afstand

Als er te veel mensen bij elkaar komen, is de kans groot dat de epidemie weer opleeft, terwijl het aantal besmettingen nu juist daalt. Daarom blijft het belangrijk om ook met kerst 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De 'basisafspraken' (was je handen stuk, blijf thuis bij klachten) moeten door het kabinet dan nog maar eens benadrukt worden, suggereert het OMT.

Dat is extra belangrijk als het om ouderen of kwetsbaren gaat, bijvoorbeeld mensen met longproblemen. Het virus kan extra ernstig zijn voor die groepen.

Het OMT oppert ook om extra maatregelen te nemen. Het kabinet zou mensen kunnen adviseren om in de tien dagen voordat bijvoorbeeld grootouders op bezoek komen voor kerst nog minder bezoek toe te laten en minder contact met anderen te hebben dan normaal.

Kerst
Lees ook:
Kerst in coronatijd: volgens kabinet hangt alles af van de komende weken

Extra maatregelen

De feestdagen zijn voor veel mensen een belangrijk punt om naar uit te kijken en daarom wil ook het kabinet kijken wat mogelijk is tijdens de kerst. Coronaminister Hugo de Jonge gaf tijdens de persconferentie gisteravond wel alvast een winstwaarschuwing: niet alles zal zomaar kunnen tijdens de kerst.

"We moeten wel heel erg oppassen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen", zei De Jonge, verwijzend naar een mogelijke derde grote opleving van het virus.

Kopzorg

Besmettingen die achter de voordeur plaatsvinden zijn nog steeds een kopzorg van het kabinet. En voorbeelden uit het buitenland, waarbij de besmettingen weer fors toenamen na de viering van een nationale feestdag, maken het kabinet huiverig de teugels losser te laten.

De Jonge: 'Begin december meer duidelijkheid over kerst'

00:59