Aanpak coronavirus

Kerst in coronatijd: volgens kabinet hangt alles af van de komende weken

17 november 2020 19:30 Aangepast: 17 november 2020 20:13
Minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Of Kerstmis in familieverband gevierd kan worden, hangt volgens het kabinet af van de daling van het aantal coronabesmettingen de komende weken. Begin december zal er een besluit worden genomen over de geldende coronamaatregelen tijdens kerst.

Dat zeiden premier Rutte en minister De Jonge zojuist op de persconferentie over de aanpak van het coronavirus. Het besluit daarover zal op 8 december worden genomen, zeiden Rutte en De Jonge. Dan kunnen de maatregelen vanaf half december mogelijk worden versoepeld.

Verruiming

"Wat we willen doen is half december kijken of we iets meer ruimte kunnen geven als we op indicatoren zitten van niveau 2", zei De Jonge. "Dat betekent tien ic-opnames per dag of 3600 nieuwe besmettingen per dag. Pas dan kunnen we weer nadenken over iets van verruiming. Dat verwachten we half december. Dan kunnen we weer iets doen wat we zo graag willen."

Het doel is om naar niveau 1 te komen. Dat zal volgens De Jonge naar verwachting half januari worden bereikt, als de cijfers blijven dalen.

Testen zonder klachten

Ook de mondkapjesplicht wordt op 1 december ingevoerd en vanaf diezelfde datum is het mogelijk om je ook te laten testen zonder klachten als je wel in contact bent geweest met een coronapatiënt. Als na een test na vijf dagen quarantaine blijkt dat er geen besmetting is, kan die persoon weer gewoon naar buiten.

Nu moet je na contact nog tien dagen in quarantaine, en kan je je zonder klachten niet laten testen.

'Begin december meer duidelijkheid over kerst'

Minister Hugo de Jonge wees er tijdens de persconferentie op dat de manier waarop we kerst kunnen vieren afhangt van de komende weken.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bioscopen, theaters en musea vrezen sluiting: 'We bieden een veilige plek'

Groepsgrootte uitgebreid

De coronaregels die twee weken geleden werden ingesteld, zullen na morgen automatisch vervallen. Dat betekent dat de groepsgrootte weer wordt uitgebreid. Mochten er eerst maximaal twee personen thuis worden ontvangen, dat gaat na morgen naar drie mensen thuis.

De toegestane groepsgrootte buiten wordt vier personen.

Weer open

Daarnaast mogen musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, concertzalen, casino's, zwembaden en muziekpodia deze week weer de deuren openen. Voor die locaties gelden nog wel de beperkingen die ook de afgelopen maanden al van kracht waren. Dat betekent dat het maximumaantal van dertig personen geldt en dat reserveren voor een bepaald tijdvak blijft verplicht.

Groepslessen in sportscholen zijn straks weer toegestaan, maar blijven beperkt tot groepjes van vier, met maximaal dertig personen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze week opnieuw minder besmettingen, maar daling gaat minder hard

Fons Lambie: 'Kabinet zeer voorzichtig vanwege angst voor derde golf'

Politiek verslaggever Fons Lambie ziet dat het kabinet worstelt met een besluit over versoepelingen rond kerstmis. "Ze zijn bang om nu al iets toe te zeggen waar ze later op moeten terugkomen. Ze zijn bang om teveel te versoepelen en dan 2021 te beginnen met een derde golf. Het enige wat vandaag kan, is dat die extra aanscherping van twee weken geleden, kan worden opgeheven. Maar dat is een hele lichte versoepeling."

De gedeeltelijke lockdown blijft dus nog voortbestaan. "De horeca moet nog even dichtblijven", zegt Lambie. "Pas begin december wordt daar een besluit over verwacht. Hier in Den Haag hopen sommigen dan vanaf half december de restaurants open kunnen, maar zover is het echt nog niet." Volgens Lambie is veel hoop nu gevestigd op de uitgebreide testcapaciteit. "Men wil ook mensen gaan testen zonder klachten en de quarantaine korter maken."

De pittige discussies in het kabinet zijn iets minder de afgelopen weken, zegt Lambie. "Grote ruzies zijn er op dit moment niet in het kabinet, maar er is wel gemor en geklaag. Zoals over waarom het vaccineren een jaar moet gaan duren en waarom de routekaart, met het opschalen en afbouwen van de coronamaatregelen, niet werkt. Ze hoefden vandaag geen lastige maatregelen te nemen, maar de besluiten die de komende weken moeten worden genomen over het versoepelen en het afschalen, is bijna net zo lastig. Misschien zelfs wel moeilijker. In welk tempo kan wat worden losgelaten? De discussie daarover komt nog wel."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore