Premie-A

Kabinet moet nieuwe subsidievorm woningmarkt onderzoeken

17 november 2020 18:38 Aangepast: 17 november 2020 18:56
Het kabinet moet onderzoeken of de premiekoopwoning kan terugkeren voor starters. Beeld © ANP

Het kabinet moet de mogelijkheid onderzoeken om een subsidieregeling voor starters te laten terugkeren. Voor een zogenoemde premie-A-koopwoning konden mensen die een huis wilden kopen tot en met 1988 een speciale premie krijgen, die flink kon oplopen. De subsidie keert mogelijk in een iets andere vorm terug.

Kamerleden Julius Terpstra (CDA) en Henk Nijboer (PvdA) constateerden dat steeds minder starters een eigen woning kunnen kopen omdat de prijzen steeds hoger worden. Ze willen dat er gekeken wordt naar herinvoering van de premiekoopwoningen. Zij dienden daarvoor een motie in, die vandaag door de Tweede Kamer werd aangenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groningen is het nieuwe Amsterdam: huizenprijzen stegen daar het sterkst

Het plan is om starters op de woningmarkt onder bepaalde voorwaarden weer een premie te geven, waarvan ze een deel moeten terugbetalen. 

Royale regeling

Zo royaal als de vroegere premiekoopregeling was, zal de nieuwe niet worden. Het CDA pleitte in zijn verkiezingsprogramma al voor woningen met een speciale starterslening die pas later terugbetaald moet worden. Mogelijk wordt dan een deel geschonken.

Ook bij de PvdA staat een premie voor startende kopers in het verkiezingsprogramma. 

Zo werkte de premie-A-koopregeling

De subsidieregeling dateert uit de jaren 80 van de vorige eeuw. De premie-A-koopwoningen waren bedoeld voor mensen met lage inkomens, meestal starters.

De woning mocht toen maximaal 140.000 gulden kosten en de koper mocht niet meer dan 30.800 gulden per jaar verdienen.

Kopers konden afhankelijk van hun inkomen een forse subsidie krijgen. Die kon oplopen tot maximaal 8400 gulden in het eerste jaar. Vervolgens ging daar jaarlijks 500 gulden vanaf.

Om de twee jaar vond er een inkomenstoets plaats. Als het inkomen van de ontvanger was gestegen, ging de subsidie met meer dan die 500 gulden omlaag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore