'Pervers verdienmodel'

Torenhoge rentes webwinkels aangepakt: 'Mensen mogen niet zo verleid worden'

17 november 2020 06:02 Aangepast: 17 november 2020 08:52
Vanwege corona bestellen mensen nog meer online. Beeld © Egbert Hartman

Te gemakkelijk kunnen mensen zich via postorderbedrijven in de schulden steken. Daarom willen PvdA en ChristenUnie dat de maximale rente op leningen flink omlaag gaat. "Het moet afgelopen zijn dat mensen op zo'n nare manier verleid kunnen worden", zeggen de initiatiefnemers. Het plan lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer te halen.

Je wilt een leuk cadeau voor sinterklaas, terwijl je krap bij kas zit. Postorderbedrijven, zoals bijvoorbeeld Wehkamp, spelen daar slim op in: klanten kunnen een lening aangaan om het cadeau morgen nog in huis te hebben.

Verleidelijk, maar de maximale rente op zo'n lening kan oplopen tot wel 14 procent. "Onacceptabel", zegt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. "Klanten zitten soms jarenlang vast aan zo'n postorderbedrijf. Deze bedrijven handelen in ellende van mensen. Dat moet stoppen."

Rente fors omlaag

Vanwege de corona-uitbraak is de rente al tijdelijk naar 10 procent verlaagd, maar volgens PvdA en ChristenUnie moeten postorderbedrijven nog veel harder worden aangepakt. De woekerrentes zijn al langer een doorn in de ogen van politici. De kans op een meerderheid voor het aanpakken van deze woekerrentes in de Tweede Kamer is dan ook groot.

"We willen naar een rente van 7 procent", zegt Eppo Bruins van de ChristenUnie. "Vanwege de corona groeit het aantal mensen dat in armoede leeft. Nu is het moment om het echt te gaan regelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schulden op je 18de: 'Op een gegeven moment verzuip je gewoon'

Nog lager?

Waarom niet lager? Naar een rente van 4 of zelfs 2 procent? "Lenen moet ook weer niet gratis worden", vindt Bruins.

"7 procent is nog altijd een forse rente, maar daarmee wordt het verdienmodel van postorderbedrijven echt niet meer zo interessant", stelt Eppo Bruins.

Miljoen mensen in armoede

Het kabinet presenteerde al eerder plannen om armoede en schulden te bestrijden. Meer dan een miljoen mensen leven volgens de meest actuele cijfers in armoede. Door de corona-uitbraak komen steeds meer mensen in de problemen. Het aantal dak- en thuislozen is verdubbeld naar 40.000.

Volgens de PvdA en ChristenUnie is er veel meer nodig. De partijen willen een einde maken aan de 'cynische schuldenindustrie' en hebben een heel actieplan opgesteld om de armoede- en schuldenproblematiek aan te pakken. "Armoede is geen keuze", zegt PvdA'er Van Dijk.

De voorstellen kosten miljarden. Waarvan dat betaald moet gaan worden? "Het is een keuze. Maar als we ervoor kiezen, leven 1 miljoen mensen straks niet meer in armoede."

Andere voorstellen om armoede aan te pakken

  • PvdA en ChristenUnie willen het minimumloon omhoog.
  • Toeslagen en belastingen moeten simpeler worden.
  • Er moet extra geld komen om armoede onder kinderen te bestrijden.
  • Zodra iemand zich meldt voor hulpverlening, moeten alle boetes en verhogingen automatisch stoppen.
  • De duur van de schuldhulpverlening en de schuldsanering moet worden verkort naar 1,5 jaar.
  • Een Nationaal Schuldenfonds. Probleemschulden moeten tegen een fractie van de waarde worden afgekocht.
  • Vrijwilligers inzetten om mensen met schulden te begeleiden.
Jolanda kreeg net voor haar achttiende haar eerste kind. Ze vroeg gelijk kinderopvangtoeslag aan en de Belastingdienst keurde dat goed. Maar na drie jaar wilde de belastingdienst de toeslagen allemaal terug hebben, 80.000 euro in totaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore