Geen rotjes dit jaar

Vuurwerkverbod streng gehandhaafd: minimaal 100 euro voor een overtreding

13 november 2020 14:47 Aangepast: 13 november 2020 16:09
Geen pijlen en rotjes dit jaar.

Het kabinet trekt 40 miljoen uit om de vuurwerkbranche te compenseren vanwege het landelijke vuurwerkverbod. Het eenmalige verbod moet voorkomen dat de zorg nog zwaarder wordt belast. Minister Grapperhaus benadrukt: "We gaan stevig handhaven. Als mensen toch vuurwerk afsteken, volgen forse straffen. Bij één pijl al 100 euro boete."

Dat betekent dat mensen die bekeurd worden ook een strafblad krijgen. "'Als mensen meer vuurwerk op zak hebben of illegaal vuurwerk, kunnen de boetebedragen flink oplopen", waarschuwt de minister. 

Volgens de minister is de handhaving beter te doen omdat er een totaalverbod is. "Dan is het duidelijker." Grapperhaus hoopt overigens niet dat het op handhaven zal aankomen. "Doe nou alsjeblieft verstandig mensen, leef dat verbod na."

40 miljoen compensatie

Door het verbod verwachten vuurwerkimporteurs grote problemen. Het kabinet gaat 40 miljoen uittrekken om de vuurwerkbranche te compenseren. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) na de ministerraad. Met dat geld kunnen handelaren het vuurwerk opslaan en naar veilige locaties brengen. "We hebben een inschatting gemaakt van al deze kosten. Dit is een nette manier van compenseren", zegt Van Veldhoven. 

De ondernemers kunnen ook gebruik maken van bestaande compensatiemaatregelen die er zijn vanwege de uitbraak van corona. Marcel Teunissen van Belangenvereniging Pyrotechniek noemt het verbod 'teleurstellend'. "Wij vinden dit nog mager. Wij hebben normaal een omzet van 77 miljoen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Meer slachtoffers en problemen met opslag door vuurwerkverbod'

Eenmalige vuurwerkverbod

Volgens VeiligheidNL zijn er afgelopen jaarwisseling 1300 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld, waarbij 81 procent door legaal vuurwerk werd veroorzaakt. 55 procent van de slachtoffers raakte gewond door siervuurwerk en iets meer dan de helft stak het vuurwerk niet zelf af. Vanwege corona kan de zorg niet nog meer onder druk komen te staan. 

Staatssecretaris Van Veldhoven benadrukt: "Het is een eenmalig vuurwerkverbod."

Opslaan

Het kabinet denkt dat er voldoende capaciteit is om het vuurwerk een jaar lang op te slaan. "Al het vuurwerk dat moet worden opgeslagen, kan veilig worden opgeslagen. We hebben gesproken met de Rotterdamse haven. We zien geen problemen", zegt de staatssecretaris. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore