Ga naar de inhoud
Teller staat al op 497

Politici vaker en ernstiger bedreigd, zelfs door kinderen onder de 12 jaar

Wilders wordt al jaren streng beveiligd. Beeld © ANP

Politici worden vaker bedreigd en ook de ernst van de bedreigingen neemt toe. Dat zegt hoofdofficier Michiel Zwinkels van het Openbaar Ministerie in Den Haag. De daders worden ook steeds jonger. "Er zijn zelfs gevallen bekend van kinderen jonger dan 12 jaar die ernstige bedreigingen uiten."

Vorig jaar kreeg het Team Bedreigde Politici in Den Haag 393 meldingen binnen. Dit jaar staat de teller al op 497. Dat team behandelt alle bedreigingszaken van politici. 

Zorgelijk

"Het aantal politici dat bedreigd wordt, neemt toe. Net als de ernst van de bedreigingen", zegt hoofdofficier Zwinkels. "We zien een anti-overheidssentiment waardoor sommige groepen sneller tot intimidatie en bedreigingen overgaan."

Ook worden de verdachten steeds jonger. Zwinkels: "We zien bedreigingen door scholieren onder de 16. Er zijn zelfs gevallen bekend van kinderen jonger dan 12 jaar die ernstige bedreigingen uiten. Dat is zorgelijk."

Die jongeren krijgen vaak een 'berispend gesprek' met de ouders erbij op het bureau.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte opgepakt voor bedreigen Kamerlid Omtzigt bij coronademonstratie

Omtzigt en Wilders 

Een van de meest recente bedreigingen was die aan het adres van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De politicus werd op 20 augustus opgewacht in Den Haag. Hij werd minutenlang achtervolgd en bedreigd. De verdachte moet volgende week voorkomen. 

Geert Wilders krijgt het vaakst te maken met bedreigingen. Grofweg driekwart van alle bedreigingen van politici zijn aan het adres van de PVV-leider. Hoogtepunt was 2018, toen hij heel veel bedreigingen kreeg voor de cartoonwedstrijd die hij organiseerde. 

Links en rechts

Verder komt het onder alle politici voor. Onder zowel linkse als rechtse politici. Over het algemeen wordt een bedreiging bestraft met een taakstraf voor de dader. 

Het OM wil meer verdachten gaan dagvaarden, dus voor de rechter brengen, om bedreigingen aan te pakken.

206
Lees ook:
206 strafbare bedreigingen tegen politici in 2019