Geen aanwijzingen gevonden

Onderzoek opzettelijke besmetting nertsen met corona gestaakt

11 november 2020 18:19 Aangepast: 11 november 2020 20:14
De ruiming van een nertsenfokkerij waar corona werd aangetroffen. Beeld © RTL Nieuws

Het onderzoek naar mogelijke, opzettelijke besmettingen van nertsenhouderijen met corona is gestaakt. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft daartoe besloten na overleg met het Openbaar Ministerie omdat geen bewijzen zijn gevonden.

Minister Carola Schouten van Landbouw schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek werd ingesteld na geruchten over opzettelijke besmettingen en omdat deskundigen niet konden verklaren hoe het mogelijk was dat in zo veel nertsenhouderijen corona uitbrak.

Tot begin deze maand zijn er in 69 nertsenhouderijen besmettingen vastgesteld, waarvan er 44 in Noord-Brabant, 23 in Limburg en twee in Gelderland liggen. Alle nertsen op de bedrijven zijn gedood.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle nertsenfokkerijen moeten volgend jaar al sluiten

Onrust

Rondom de besmettingen van nertsenhouderijen ontstond veel onrust. Omwonenden waren bang ziek te worden. Die angst werd extra gevoed toen duidelijk werd dat in een aantal gevallen mensen via nertsen zijn besmet met corona.

Het is een van de redenen waarom inmiddels is besloten dat alle nertsenfokkerijen uiterlijk in maart volgend jaar moeten stoppen. Dat is drie jaar eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Deze maand worden de dieren van hun pelsen ontdaan. Dat gebeurt onder strikte veiligheidsregels. Als dat klaar is mogen geen nieuwe nertsen meer worden gefokt. De nertsenhouders krijgen een vergoeding voor het feit dat ze eerder dan gepland moeten stoppen.

Eerder sluiten

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat alle fokkerijen eerder op slot gaan. Vanavond is er nog een debat over de coronabesmettingen onder nertsen. PVV, GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren sturen aan op sluiting voor de Kerst. Ook D66 wil dat de bedrijven al voor het einde van het jaar dicht gaan.

Aanleiding is het nieuws uit Denemarken, waar het coronavirus via de nertsen is gemuteerd. In Nederland is dat niet het geval, schrijven minister Schouten en haar collega van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, aan de Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore