Messenbezit aangepakt

Guillermo's neefje werd doodgestoken: 'Met een kapmes werd hij aangevallen'

11 november 2020 18:09 Aangepast: 11 november 2020 18:12
Guillermo's neefje werd vorig jaar doodgestoken. Hij werd 18 jaar.

Wat voor vreselijke gevolgen messen kunnen hebben, weten Sherida en Guillermo. Moeder Sherida verstopt al haar keukenmessen voor haar 16-jarige zoon. "Veel van zijn leeftijdsgenoten in de wijk gaan niet zonder mes de deur uit. Een ontzettend zorgelijke ontwikkeling." Guillermo verloor zijn neefje bij een dodelijk steekincident. Hij werd slechts 18 jaar.

Moeder Sherida is vastberaden: "Alle keukenmessen die ik in huis heb, verstop ik sinds een tijdje voor mijn zoon", vertelt ze tegen RTL Nieuws.

Vanwege haar privacy wil ze niet met haar volledige naam worden genoemd, maar ze wil wel graag vertellen hoe groot de impact van steekwapens is op de jeugd in haar wijk.

Veel zorgen

"Ik maak me er heel veel zorgen over", zegt de moeder uit Amsterdam Zuidoost. "Mijn zoon is nog maar net 16 jaar en hij zegt dat al zijn vrienden en kennissen graag iets bij zich willen hebben als ze naar buiten gaan." Een mes dus. Om zichzelf te kunnen verdedigen als er bijvoorbeeld ruzie ontstaat, met iemand uit een andere wijk. "Bijna alle jongeren hebben tegenwoordig iets op zak, zegt mijn zoon."

Sherida wil absoluut niet dat haar kind met een mes de straat op gaat en doet er alles aan om hem in de gaten te houden. "Maar dat kan niet de hele dag. Je weet niet wat ze onderling allemaal uitspoken. Daarom ben ik blij met alle strengere regels die ze maar invoeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wapenbezit aangepakt: verkoopverbod van alle messen aan minderjarigen

Het kabinet, de politie, gemeenten en burgemeesters delen die zorgen en komen vandaag met nieuwe maatregelen. Het aantal steekincidenten onder jongeren is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met een nieuwe wet wil het kabinet de verkoop van alle messen verbieden aan jongeren.

Ook worden messen of andere voorwerpen die als steekwapen gebruikt kunnen worden, straks voor jongeren overal verboden op straat. 

'Dit gaat niet werken

Guillermo heeft weinig hoop in de plannen. "Dit gaat niet werken", zegt hij stellig. "Jongeren kopen die messen niet zelf. Die krijgen ze via via."

Guillermo verloor vorig jaar september zijn neefje Jay-Ronne bij een steekpartij in Amsterdam. "Mijn neefje werd in september vorig jaar doodgestoken. Hij was pas net 18 jaar", zegt hij. 

"Op videobeelden is te zien dat de twee daders een groot kapmes vasthielden. Je kunt zien is dat er dreigende gebaren werden gemaakt met de messen. Jay-Ronne wordt uiteindelijk in zijn hals geraakt. Hij overleefde het niet."

In Rotterdam werd gisteren een jongen neergestoken van 14 jaar. In Rotterdam werd gisteren een jongen neergestoken van 14 jaar.

Guillermo maakt gehakt van de plannen die vandaag werden gepresenteerd. "Ik hoor beleidsmakers alleen maar zeggen dat ze dingen willen afpakken en verbieden, maar wat geef je deze jongeren terug? Je moet de jeugd perspectief bieden. Jongeren hebben opties nodig. Kansen."

Meer te doen

Ook moeder Sherida denkt dat het heel belangrijk is dat jongeren meer te doen krijgen. "Ik ben met ouders uit mijn wijk bezig om plannen te maken. Daarmee wil ik naar de gemeente. Er moeten meer activiteiten komen voor jongeren in onze wijken. Buurtcoaches zijn ook heel belangrijk om contact te houden met de jongeren. We moeten ze met elkaar in de gaten houden."

Sherida ziet ook goede dingen in haar wijk gebeuren. "Er wordt door de politie veel gefouilleerd. De controles zijn streng. Dat is goed, dat schrikt jongeren af. En buurtcoaches zijn erg belangrijk. Ik houd mijn kind goed in de gaten, dat is een taak die alle ouders hebben. Maar we kunnen ze niet de hele dag binnenhouden. Helaas, denk je soms." 

RTL Nieuws / Eline Rietkerk en Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore