Video online

Rutte over bedreiging Wilders: 'Nieuw dieptepunt, dit is zo walgelijk'

09 november 2020 13:36 Aangepast: 09 november 2020 14:40
Geert Wilders Beeld © ANP

"Dit is voor mij een nieuw dieptepunt. Ik vind dit zo walgelijk", zegt premier Rutte over de nieuwste bedreiging richting Geert Wilders. Gisteren kwam een video naar buiten waarop te zien is dat iemand schiet op een foto van de PVV-leider.

In de online video is te zien hoe Sait Cinar, een Turkse Nederlander die al eerder is veroordeeld voor opruiing, met een pistool kogels afvuurt op een foto van Geert Wilders. Recht in de camera zegt hij: "Dit is vrijheid van meningsuiting", waarna hij het pistool richt op de foto.

'Nieuw dieptepunt'

"Dit gaat alle perken te buiten", zegt premier Rutte tegen RTL Nieuws. "Het is zo walgelijk dit is voor mij een nieuw dieptepunt."

Wilders heeft laten weten aangifte te doen. Volgens premier Rutte is aangifte doen de juiste weg. "Het is heel belangrijk dat Wilders aangifte heeft gedaan." Het is volgens de premier aan het Openbaar Ministerie om vervolgstappen te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geert Wilders doet aangifte na beschieten van zijn foto

Over de rol van het OM wil de premier verder niet ingaan. "Politici moeten goed hun werk kunnen doen, zonder te vrezen voor geweld en in relatieve openheid", zegt Rutte.

Het OM laat weten dat het als een strafbare bedreiging wordt gezien. "Het Team Bedreigde Politici stelt alles in het werk om de persoon in het filmpje op te sporen zodat het OM hem kan vervolgen. Mocht hij in het buitenland zitten, dan wordt gekeken naar de mogelijkheden tot internationale rechtshulp."

 

De PVV-leider heeft al jaren te maken met bedreigingen en wordt sinds 2004, enkele dagen na de moord op Theo van Gogh, beveiligd.  Of er na deze nieuwe bedreiging, extra maatregelen worden genomen wil de premier niet zeggen. "Daar doen wij nooit mededelingen over."

'Provocatie opzocht'

Ook Kamervoorzitter Arib is geschokt over de bedreigingen. "De beelden van een man die in een video op een foto van het gezicht van PVV-leider Geert Wilders schiet, laten zien 'hoe heftig de bedreigingen zijn' aan het adres van de politicus'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jesse Klaver over grafkist met zijn naam erop: 'Blijf vertellen waar ik in geloof'

De Tweede Kamer steunt de aangifte van Wilders, zegt Arib. In een reactie tegen Hart van Nederland stelt Sait Cinar, de man in de betreffende video, dat hij 'gewoon de provocatie opzocht'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore