Ga naar de inhoud
Prijsstijging van 180 euro

Tweede Kamer wil niet dat energielabel voor woningen duurder wordt

Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil dat het goedkope energielabel voor woningen blijft bestaan. Volgend jaar zou het aanvragen van zo'n label een stuk duurder worden. Een Kamermeerderheid steekt daar een stokje voor.

Wie zijn huis verkoopt, moet een energielabel van de woning geven aan de koper. Zo kan de koper zien hoe energiezuinig de woning is. Nu kun je dat nog zelf digitaal aanvragen en kost het nog geen tien euro. Vanaf januari moet er een deskundige voor langskomen, en gaat het energielabel gemiddeld 190 euro kosten.

Een motie om de invoering van het nieuwe label uit te stellen legde minister Ollongren (Wonen) naast zich neer. Volgens haar kun je alleen een betrouwbaar oordeel geven hoe energiezuinig een huis is als een deskundige ter plekke de situatie opneemt.

Energielabel
Lees ook:
Energielabel voor huis flink duurder, gaat bijna 200 euro extra kosten

Dure expert

"Het huidige label kan beter", geeft VVD-kamerlid Koerhuis toe. "Maar daar hoeft geen dure expert voor langs te komen. Ik wil dat wij het goedkope energielabel houden."

De VVD komt daarom, samen met CDA, met een amendement dat regelt dat mensen kunnen blijven kiezen voor het goedkope, digitale energielabel. Met steun van de PVV, 50Plus, Denk en enkele kleinere partijen kan dit amendement rekenen op een meerderheid.

Knollen voor citroenen

GroenLinks steunt het kabinet. Kamerlid Paul Smeulders is fel tegen wat hij het 'doe-het-zelf-label' noemt. "We zijn echt het slechtste jongetje in de klas in Europa. Wij denken dat een beter label belangrijk is voor de energietransitie."

Ook de PvdA voelt er niks voor om door te gaan met het oude label. "Toekomstige kopers worden bedrogen als dit voorstel wordt aangenomen", foetert kamerlid Henk Nijboer. "Dan zal blijken dat ze soms knollen voor citroenen hebben gekocht."

Minister
Lees ook:
Minister Ollongren stelt duurder energielabel niet uit