Ga naar de inhoud
Wekelijkse persconferentie

Rutte over bedreiging docenten: fundamentele opvattingen niet ter discussie

Beeld © Robin Utrecht

"Als je in dit land verblijft, heb je te snappen wat de fundamentele opvattingen zijn die we allemaal delen. Die staan niet ter discussie." Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie. Op scholen in Rotterdam en Den Bosch is onrust ontstaan over islamkritische cartoons.

Een middelbareschooldocent uit Rotterdam zit ondergedoken en ook een maatschappijleraar uit Den Bosch voelt zich onveilig.

Op de spotprent die in Rotterdam aanleiding was voor bedreigingen, staat een onthoofde man afgebeeld in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. De docent uit Den Bosch had tijdens een lesuur over de vrijheid van meningsuiting een cartoon van Mohammed getoond.

Dit
Lees ook:
Dit is de spotprent waardoor leraar moest onderduiken, en de maker zegt: 'Het is een misverstand'

Rutte zei dat niemand het recht heeft om niet te worden beledigd. "Een spotprent kan ook jou raken", zei Rutte. "Daar kun je dan iets van vinden, maar de grens ligt bij intimidatie en geweld."

Fatsoenlijke manier

Volgens de premier is er een kleine groep binnen de islam die 'het geloof misbruikt als instrument om te intimideren'. Het overgrote deel van de islamitische gemeenschap in Nederland belijdt het geloof 'op een fatsoenlijke manier in lijn met onze democratische rechtsorde'.

Hij waarschuwt hen die hun geloof willen misbruiken om te bedreigen: "Dan zal deze samenleving zich tegen je keren."

Afschuw
Lees ook:
Afschuw bij Kamer en kabinet na onderduiken leraar: 'Verschrikkelijk'

Op geen enkele manier geremd

Rutte, die zelf ook twee uur in de week lesgeeft op een vmbo-school, wilde verder weinig kwijt over zijn eigen ervaringen als docent. Wel zegt hij zich 'op geen enkele manier' geremd te voelen.