Dalende cijfers

Regionale avondklok? Dinsdag duidelijkheid over pakket risicoregio's

06 november 2020 15:31 Aangepast: 06 november 2020 16:40

Komende dinsdag maakt het kabinet bekend of er extra maatregelen, zoals bijvoorbeeld een avondklok, komen voor de risicoregio's zoals Rotterdam en Twente. "Als het nodig is, moeten we over alles nadenken", zei minister De Jonge.

Vooral in de regio Rotterdam-Rijnmond gaat het nog niet goed met de besmettingen. Week op week daalde in de regio Rijnmond het aantal nieuwe besmettingen met 3 procent vergelijken met die week daarvoor, maar vandaag steeg het aantal besmettingen in de regio weer. De regio heeft het hoogste aantal besmettingen van ons land. 

Regionale avondklok

"We moeten de komende dagen deze risicoregio's extra in de gaten houden", zegt minister De Jonge tegen RTL Nieuws. "Als de daling niet voldoende is, dan zijn extra maatregelen nodig." Komende dinsdag gaat het kabinet daarover de knoop doorhakken. Dat geldt naast de regio Rotterdam-Rijnmond, ook voor de risicoregio's Twente, West-Brabant, en Zuid-Holland Zuid.

Of er dinsdag een persconferentie komt of een persmoment, is niet duidelijk. 

Avondklok?

Eén van de extra maatregelen kan een regionale lockdown zijn. Het kabinet kan ervoor kiezen een avondklok in te stellen, of om winkels en scholen te  sluiten. Als er een avondklok komt op die plekken, zou dat waarschijnlijk tussen 22.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's ochtends zijn.

"We moeten over alles nadenken en gaan dat ook met de Tweede Kamer bespreken", zei De Jonge. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regionale avondklok? Niet je hond uitlaten, en alleen met toestemming straat op

Coronapakket

Afgelopen dinsdag maakte het kabinet bekend dat mogelijk een pakket extra maatregelen ingezet kan worden voor de zwaarst getroffen regio's, waar de besmettingscijfers maar niet omlaag gaan. "Misschien is dat nodig in een enkele regio", zei minister De Jonge. Als de cijfers niet dalen, wordt het pakket ingeschakeld. 

Ook is er een landelijk pakket aanvullende maatregelen ingezet om het aantal bewegingen en contacten te verkleinen. Dat extra pakket geldt voor de komende twee weken. De bestaande maatregelen blijven in stand tot medio december, kondigde premier Mark Rutte aan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore