Ga naar de inhoud
Militaire operatie

Mega-teststraten uit de grond gestampt: 'Duizend militairen staan voor je klaar'

Een GGD-medewerker neemt een test af.

In hoog tempo worden twintig extra grote teststraten op allerlei plekken in ons land uit de grond gestampt. Van Groningen tot Zuid-Limburg: duizenden mensen kunnen zich daar dagelijks (snel) laten testen. Met dank aan duizend militairen die de teststraten tijdelijk gaan bemannen. "Van tankcommandant tot snipers, militairen zijn er klaar voor", zegt minister Ank Bijleveld.

Door de mega-teststraten moet de testcapaciteit in ons land in één klap verdubbeld worden. Maanden- en maandenlang was in Nederland een tekort aan testen.

20 in plaats van 7

In eerste instantie zouden er zeven grote teststraten komen, maar vandaag werd bekend dat er twintig extra grote teststraten bijkomen. Zo komt er een testraat in de Jaarbeurs in Utrecht en eentje in Groningen (Martini Plaza). Ook komen er locaties bij in Eindhoven, Twente en Zuid-Limburg. Voor sommige teststraten is de precieze locatie nog niet bekend.

In een XL-teststraat kunnen tussen de 3.000 en 12.000 testen per dag worden afgenomen.

Zoek hier op waar een extra grote testlocatie bij jou in de buurt komt: 

Klachten

In het begin worden in de teststraten alleen mensen toegelaten die al kampen met coronaklachten. "Daarna breiden we de groep uit en kunnen ook mensen zonder symptomen in de testraten terecht", zegt minister De Jonge op de locatie Rotterdam Airport tegen RTL Nieuws. Daar wordt met man en macht gewerkt aan een XL-locatie.

Welk soort test iemand krijgt – een sneltest of een 'gewone' – verschilt per situatie. Voor het eerst worden in de XL-teststraten sneltests op grote schaal ingezet: onder meer de LAMP-test en antigeentests. "We hebben miljoenen en miljoenen sneltesten ingekocht", zegt De Jonge. 

Het draaiende houden is letterlijk en figuurlijk een militaire operatie. Duizend militairen gaan de teststraten tijdelijk bemannen en de wattenstaven ook in de neus stoppen. Zij hebben daarvoor een speciale opleiding gehad. 

"Van boordschutters tot scherpschutters, duizend militairen kunnen elk moment bijspringen", zegt minister Ank Bijleveld (Defensie). "In de beginfase moeten we snelheid maken. Dat kunnen wij. We zijn blij dat we kunnen ondersteunen."

Heel hard nodig

De inzet van de militairen is tijdelijk. In een volgend stadium worden mensen zonder baan opgeleid zodat ze weer verder kunnen met hun normale werkzaamheden. Uitzendbureau Randstad is daarbij betrokken. 

Een afspraak voor een test kan via een speciale telefoonlijn worden gemaakt. De GGD blijft eindverantwoordelijk. Volgens André Rouvoet, voorzitter van de GGD-koepel, zijn deze locaties in de tweede golf én met de griepgolf op komst, 'heel hard nodig'. 

Waarom
Lees ook:
Waarom zijn er zo weinig testlocaties en wat moet je doen als je geen auto hebt?