Ga naar de inhoud
Stoppen gaswinning

Na maanden onderhandelen: 1,5 miljard euro naar Gronings bevingsgebied

Een huis in de provincie Groningen wordt preventief verstevigd om instorting bij zware bevingen te voorkomen. Beeld © ANP

De provincie Groningen krijgt ruim 1,5 miljard euro om de regio goed achter te laten als de gaswinning stopt. Het kabinet heeft daarover een akkoord gesloten met Groningse bestuurders. Het geld is voor het grootste deel bedoeld voor de versterkingsoperatie tegen aardbevingsschade.

De 1,5 miljard komt bovenop alle kosten van het daadwerkelijk herstellen van de aardbevingsschade als gevolg van de gaswinning in de regio.

Aardbeving Groningen: 'De scheuren gaan in de mensen zitten'

01:13

Onduidelijkheid

Zo krijgen huiseigenaren die zijn getroffen door bevingsschade volgens het akkoord 30.000 euro om hun woning te laten beoordelen en te versterken, meldt RTV Noord.

Daarnaast worden er meer dan 2.000 huizen toegevoegd aan de versterkingsoperatie. Die bezitters kregen voor dit akkoord geen tegemoetkoming. Ook worden volgens de omroep mensen gecompenseerd voor de jarenlange onduidelijkheid waarin ze hebben gezeten.

Sloop hele wijken

Gemeenten waarin dorpen liggen waar soms hele straten en wijken worden gesloopt en opnieuw worden gebouwd, krijgen 300 miljoen euro van het Rijk voor het opnieuw inrichten van de openbare ruimte.

Er is maanden over de deal onderhandeld. Vanmiddag wordt op het Groningse provinciehuis het akkoord gepresenteerd in aanwezigheid van de ministers Eric Wiebes en Kajsa Ollongren.

Aardbevingsschade
Lees ook:
Aardbevingsschade veel sneller afgehandeld, gaswinning niet verder omlaag
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.