Ban op rekeningrijden opgeheven

Nieuw verhaal van de VVD: hoger minimumloon en zelf vluchtelingen kiezen

06 november 2020 06:01 Aangepast: 16 november 2020 11:12
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

De VVD komt met een nieuw verhaal. De partij wil op sociaaleconomisch terrein een linkser beleid voeren maar op het gebied van migratie en integratie blijft de partij onvervalst rechts. Zo willen de liberalen een hoger minimumloon, een kilometerheffing voor elektrische auto’s en invoering van een raadplegend referendum. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van de liberalen.

Het verkiezingsprogramma- Samen aan de slag, nieuwe keuzes voor een nieuwe tijd- wordt vandaag gepresenteerd. 

De VVD wil immigranten verplichten Nederlands te leren op een hoger niveau, alleen ontwikkelingshulp voor landen die bereid zijn een migratie overeenkomst te tekenen en een jaarlijks quotum voor vluchtelingen. Dat kan ook nul zijn.

Beschermen van de burger

Het programma neemt afscheid van het zogenoemde neo-liberale marktdenken. De Staat moet volgens de VVD een grotere rol spelen bij het beschermen van de burger en het kleinere bedrijfsleven. De liberalen constateren dat er nieuwe onrechtvaardigheden zijn in de huidige samenleving.

In het verkiezingsprogramma staat: 'Het is niet eerlijk als je er als werknemer jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar de top van het bedrijf ieder jaar een forse loonsverhoging krijgt. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte doet er het zwijgen toe, maar hij wil verder als VVD-leider

Sterk maken voor middeninkomens

De VVD wil zich sterk maken voor de middeninkomens. Dat zijn mensen die tussen de 30.000 en 65.000 euro verdienen. 'Zij komen in toenemende mate in de knel. Omdat er nauwelijks regelingen zijn waar ze een beroep op kunnen doen en ze tegelijkertijd geen vermogen hebben om in slechte tijden op in te teren. En de stijgende lasten juist bij hen neerslaan', staat er in het verkiezingsprogramma. 

'Het is tijd om oude dogma’s los te laten' vindt de partij. 'En om meer overheidsingrijpen dan we als liberalen gewend zijn te erkennen. Een sterke overheid moet vooral keuzes durven maken, ook als deze moeilijk zijn', zeggen de liberalen in hun verkiezingsprogramma.

Dat de VVD oude dogma’s loslaat, zie je in hun keuze voor het invoeren van een kilometerheffing, een hoger minimumloon en in het plan een raadgevend referendum in te voeren.

Andere opvallende punten in het VVD verkiezingsprogramma zijn:

  • De VVD wil een dagschool die de vrijheid heeft om lestijden aan te passen aan de werktijden van ouders. Bij de dagschool brengen ouders hun kind in de ochtend en kunnen ze hun zoon of dochter aan het einde van de werkdag weer ophalen.
  • Mensen die fulltime werken krijgen een werkbonus. De VVD introduceert een (combinatie)korting in de inkomstenbelasting voor mensen die fulltime werken.
  • Een hoger minimumloon. Zodat werken voor de lagere inkomens meer loont. Uitkeringen stijgen niet automatisch mee met het minimumloon.
  • De partij wil het eigen risico bevriezen zodat oplopende zorgkosten niet bij zieke mensen terechtkomen.  
  • Een lagere energiebelasting voor huishoudens en kleinverbruikers.
  • Lagere huur voor huurders bij woningcorporaties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore