Verkeerd begrepen cartoon

Afschuw bij Kamer en kabinet na onderduiken leraar: 'Verschrikkelijk'

05 november 2020 11:50 Aangepast: 05 november 2020 13:07
Wilders en Asscher spreken hun afschuw uit over het onderduiken van de leraar. Beeld © ANP

In politiek Den Haag wordt eensgezind met afschuw gereageerd op het nieuws dat een Rotterdamse leraar is ondergedoken vanwege een cartoon die hij in de klas had hangen. Op de tekening is een onthoofd persoon te zien, met op zijn T-shirt de tekst 'Charlie Hebdo', die zijn tong uitsteekt. Tegenover hem staat een islamitische extremist met een zwaard.

Een aantal leerlingen van de school zag er de profeet Mohammed in en eisten dat de tekening zou worden verwijderd, omdat het 'godslastering' zou zijn. Een foto van de tekening in het schoollokaal verscheen op internet, waarna bedreigingen aan het adres van de leraar snel volgden.

Vierkant achter leraar

Onderwijsminister Arie Slob (Basisonderwijs) vindt het 'verschrikkelijk dat een docent moet onderduiken na les over vrijheid van meningsuiting", schrijft hij op Twitter. "We staan vierkant achter deze leraar."

Gisteren schreef hij samen met minister Ingrid van Engelshoven een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze zich uitspraken tegen bedreiging op scholen. Ze noemden de aanslag op de Franse leraar Samuel Paty, die werd vermoord door een islamitische extremist na het tonen van een spotprent van de profeet Mohammed, een 'wake-upcall'. Ze riepen leraren op altijd aangifte te doen bij bedreiging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de spotprent waardoor leraar moest onderduiken, en de maker zegt: 'Het is een misverstand'

Ook incident met leraar in Den Bosch

Minister van Onderwijs Arie Slob schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er ook een incident is geweest met een leraar in Den Bosch. Volgens de site dtvnieuws.nl gaat het om een leraar van het ds. Pierson College. Die voelde zich onveilig nadat leerlingen een foto maakten en verspreiden van een door hem gebruikte dia over de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van religie en van betoging. Op de dia stond een cartoon van de profeet Mohammed. De verspreiding van de dia leidde tot geëmotioneerde reacties van buitenstaanders. Daarop besloot de school 'externe ondersteuning' in te schakelen en werd de politie en het calamiteitenteam betrokken.

 

Niet laten intimideren

PvdA-voorman Lodewijk Asscher noemt het 'verschrikkelijk en onacceptabel'. "Vrijheid is ononderhandelbaar. Hitsers moeten worden aangepakt. Voor islamistische extremisten die jongeren indoctrineren met haat is geen plaats."

PVV-leider Geert Wilders roept mensen op het voorbeeld van de docent te volgen. "Steun de ondergedoken leraar! Plaats een Mohammed-cartoon! We laten ons niet intimideren!", zegt hij op Twitter.

Kamerlid Rudmer Heerma van de VVD vindt het 'onacceptabel' dat de docent ondergedoken zit 'en de betreffende leerlingen gewoon naar school kunnen gaan'.

Optreden

D66-Kamerlid Paul van Meenen, zelf leraar, zegt zich te herkennen in de situatie van de docent. "Vreselijk. Ken gevoel van bedreigd worden en onderduiken uit eigen (onderwijs)ervaring. Leraren staan vooraan om ons te leren omgaan met diversiteit en vrijheid van meningsuiting. Bestuur, school, ouders en politiek moeten optreden en om deze leraar staan."

CDA'er Michel Rog hoopt dat het schoolbestuur "het gesprek aangaat met de ouders en kinderen en helder de grenzen aangeeft. Wat het CDA betreft is het noodzakelijker dan ooit dat we de burgerschapsopdracht in het onderwijs aanscherpen".

Pal voor vrijheid

Volgens GL-leider Jesse Klaver is het "essentieel dat we pal voor de vrijheid en veiligheid van onze docenten staan. Intimidatie en bedreigingen horen nergens thuis en al helemaal niet in het klaslokaal".

De politie in Rotterdam spreekt van een heftig incident en doet onderzoek naar wie de bedreigingen online heeft geuit. "Iedereen is betrokken bij dit onderwerp en wil de ontwikkelingen volgen, maar het onderzoek kost tijd", zegt de politiewoordvoerster. Dinsdag liet de politie met het OM al weten de bedreigingen uiterst serieus te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onthoofde Samuel Paty (47) werd gezien als een gedreven en betrokken leraar

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore