Ga naar de inhoud
Ontwerpfout

Renovatie Afsluitdijk duurt door fout zeker 3 jaar langer, valt duurder uit

Er is een foutje gemaakt in de plannen voor de renovatie van de Afsluitdijk. Beeld © ANP

De renovatie van de Afsluitdijk duurt zeker drie jaar langer dan eerder gepland en valt daardoor ook duurder uit. Dat staat in een Kamerbrief van minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Reden voor de vertraging is een ontwerpfout bij de nieuw te bouwen en te renoveren spui-sluizen, die nodig zijn voor de waterafvoer.

Het probleem kwam afgelopen zomer al aan het licht. Over de extra kosten liet de minister zich niet uit. Komend voorjaar hoopt ze daar meer duidelijkheid over te hebben. Wel schreef Van Nieuwenhuizen dat het projectbudget uit het Deltafonds zal worden aangevuld.

Ministerie
Lees ook:
Ministerie en provincie Friesland dichten gat in begroting nieuwe sluis Afsluitdijk

Honderden miljoenen duurder

Verschillende bronnen zeggen tegen vakblad Cobouw dat het project honderden miljoenen euro's duurder uit zal vallen. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat liet zich ook niet uit over de extra kosten die met de renovatie gemoeid zijn.

Voor de renovatie van de dijk was in eerste instantie een bedrag van 550 miljoen euro beschikbaar. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een consortium met daarin onder meer bouwer BAM en baggeraar Van Oord.

Volgens de minister zullen een aantal werkzaamheden volgens planning worden afgerond. Dan gaat het onder meer om de versterking van het dijklichaam, de bouw van twee gemalen en twee keersluizen.

Afsluitdijk drie jaar dicht voor fietsers: 'Ik begrijp niet waarom'

01:33
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.