Geen 'schrale kerst'

Wachtende 'toeslagenouders' krijgen voor kerstdagen 750 euro

03 november 2020 15:18 Aangepast: 03 november 2020 16:19
Staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met gedupeerden. Beeld © ANP

Bijna 9000 ouders die zich voor 1 november bij de Belastingdienst hebben gemeld omdat ze vermoeden slachtoffer te zijn in de toeslagenaffaire, krijgen voor de feestdagen eenmalig 750 euro. De vergoeding komt er op aandringen van de Tweede Kamer, die vindt dat ouders niet nog een keer een schrale kerst kunnen hebben.

De afhandeling van de toeslagenaffaire gaat veel langzamer dan verwacht. Dit jaar krijgen slechts enkele honderden ouders compensatie, wat tot grote irritatie bij de Tweede Kamer leidt. De partijen drongen daarom aan op een extraatje voor gedupeerden, zodat ze niet nog een keer een schrale kerst zouden hebben.

Wachtgeld

Het streven is dat mensen het geld vóór de kerst op hun rekening hebben. "Je kunt het zien als wachtgeld", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Omdat het keer op keer langer duurt dan beloofd voordat gedupeerden compensatie krijgen. Het zal overigens nog een hele klus worden om te zorgen dat alle ouders hun geld krijgen. Van lang niet iedereen heeft de Belastingdienst alle gegevens."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire komt voorzichtig op gang

Gift 

Het kerstgeld is een gift. De 750 euro zal dus niet worden verrekend met eventuele compensatie die ouders nog krijgen. Als blijkt dat iemand daar toch geen recht op heeft, zal de 750 euro niet worden teruggevorderd.

De SP was één van de partijen die erop had aangedrongen. Renske Leijten (SP) zegt in een reactie: "De ouders van de toeslagenaffaire krijgen voor de kerstdagen 750 euro. Daarmee is een schrale decembermaand afgewend. Dit is mooi, daarom stelden wij het voor. Maar het is enorm triest dat het nog nodig is. Dit is maar een kleine tegemoetkoming voor het lange wachten op compensatie."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Rutte, Wiebes en Asscher gehoord over toeslagenaffaire

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore