Ga naar de inhoud
Dinsdag persconferentie

Strengere coronamaatregelen in de maak: groepsgrootte kleiner en musea dicht

Premier Rutte bij het Catshuis (archieffoto) Beeld © ANP

Het kabinet wil strengere maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus, melden bronnen aan onze politieke redactie. Het gaat bijvoorbeeld om het beperken van de groepsgrootte en het tijdelijk sluiten van musea, bioscopen en theaters.

Met deze maatregelen wordt de huidige gedeeltelijke lockdown aangescherpt. De maatregelen zijn gistermiddag tijdens informeel overleg tussen de meest betrokken ministers op het Catshuis afgesproken. Maandag worden de maatregelen uitgewerkt; dinsdag volgen het officiële besluit en een persconferentie.

Aanscherpingen

In de huidige plannen gaan musea, bibliotheken, bioscopen en theaters in ieder geval voor twee weken dicht. Ook zal het maximumaantal mensen dat samen op straat mag verder worden verlaagd, van 4 naar 2. De strengere maatregelen gaan waarschijnlijk vanaf donderdag in.

Piek
Lees ook:
Piek tweede golf in zicht, waarom dan toch weer maatregelen?

Deze aanscherpingen zijn nodig om het aantal nieuwe besmettingen verder in te perken. De ministers hopen dat met deze ingreep de R-factor nog verder zal dalen en flink onder de 1 komt. Dat is noodzakelijk om de verspreiding van het virus in te dammen.

Regionaal mogelijk nog strenger

Verder willen de meest betrokken ministers onderzoeken of regionaal eventueel nog strengere maatregelen kunnen worden genomen. Daarbij wordt gedacht aan regionaal een avondklok invoeren of regionaal een gehele lockdown afkondigen.

Deze
Lees ook:
Deze landen hebben het coronavirus wél onder controle

Flinke discussie

Aan het besluit strengere maatregelen te nemen is een hoogoplopende discussie voorafgegaan. Premier Rutte, vice-premier De Jonge en minister Van Ark (Volksgezondheid) stelden voor het land twee weken dicht te gooien. Ook de detailhandel, zoals schoenenwinkels, zouden in die periode de deuren moeten sluiten.

Dat stuitte op stevig verzet van onder anderen de ministers Hoekstra (Financiën), Grapperhaus (Justitie) en Ollongren (Binnenlandse Zaken). Zij vinden dat veel te ver gaan en willen dat er eerst goed wordt nagedacht over de effecten van zo’n zware ingreep.

'Spoedeisende
Volg hier ons liveblog:
'Spoedeisende hulp ziekenhuis Dordrecht opnieuw op slot'