Miljardensteun

Geduld kabinet met KLM raakt op

30 oktober 2020 05:59 Aangepast: 30 oktober 2020 08:50
Door de coronacrisis staan veel vliegtuigen van KLM aan de grond. Beeld © ANP

Het geduld van het kabinet met KLM raakt op. In ruil voor miljardensteun eist politiek Den Haag dat de loonkosten bij KLM structureel omlaag gaan. Vakbonden willen alleen afspraken maken voor de korte termijn.

Volgens Haagse bronnen leeft in het kabinet veel frustratie over de weigering van KLM-personeel om ook op de lange termijn salaris in te leveren. Het geduld in Den Haag raakt op, zegt een ingewijde. Het reorganisatieplan zoals het er nu ligt, kan het kabinet in ieder geval niet goedkeuren.

Voor de zomer beloofde het kabinet KLM 3,4 miljard euro aan steun. Een deel bestaat uit een lening, een deel uit garanties. Het geld wordt pas uitgekeerd als aan alle voorwaarden is voldaan.

Personeelskosten

Zo moeten onder andere de personeelskosten structureel omlaag. Vooral de piloten – die soms meer verdienen dan de premier – kunnen wel een deel van hun salaris inleveren, vinden ze in Den Haag. In het reorganisatieplan dat KLM begin deze maand heeft afgesloten met de vakbonden zijn alleen afspraken gemaakt over inleveren van salaris op de korte termijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Air France-KLM stevent af op kwartaalverlies van een miljard

Achter de schermen heeft het kabinet weken geleden al duidelijk gemaakt dat dit niet genoeg is. De deadline van eind oktober voor goedkeuring van het reorganisatieplan nadert. Toch zijn er nog steeds geen aanvullende afspraken gemaakt over een loonoffer voor de lange termijn.

Knoop doorhakken

Uiterlijk morgen wil het kabinet de knoop doorhakken. "Als er niks verandert, dreigt er een streep te gaan door de miljardenlening aan KLM", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

KLM is van groot belang voor Nederland en de zogenaamde hubfunctie van Schiphol. Het kabinet is dan ook bereid ver te gaan om KLM door de crisis te loodsen. "Maar niet tegen elke prijs", zegt Schreinemachers. "Hoekstra lijkt in ieder geval niet van plan in te binden op de eisen die hij heeft gesteld aan steun."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM stelt vertrekregeling weer open: 'Meer duidelijk over waar klappen vallen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore