Ga naar de inhoud
Kamerverkiezingen 2021

Mark Rutte is eruit: hij wil door als VVD-lijsttrekker en premier

Mark Rutte gaat door bij de VVD. Beeld © ANP

De kogel is door de kerk: Mark Rutte wil door als lijsttrekker van de VVD. Dat maakt hij deze week nog bekend, bevestigen VVD-bronnen aan RTL Nieuws.

De aankondiging van Rutte komt niet als een grote verrassing. Er is veel waardering  voor de manier waarop Rutte Nederland door de coronacrisis loodst. De VVD staat op eenzame hoogte in de peilingen. Alom werd er daarom van uit gegaan dat Rutte nog vier jaar door zou gaan.

Afhaken Dijkhoff

VVD-prominenten drongen er voor de zomer al op aan dat Rutte weer lijsttrekker wordt. Zijn beoogd opvolger Klaas Dijkhoff maakte kort geleden bekend niet terug te keren na de verkiezingen. Andere geschikte kandidaten zijn niet meteen voorhanden.

De meeste partijen hebben hun lijsttrekker allang aangewezen. Rutte schoof het besluit steeds voor zich uit. Op vragen of hij door wil antwoordde hij afgelopen maanden steevast dat hij dat pas een paar maanden voor de verkiezingen wil besluiten.

Rutte doet er het zwijgen toe, maar hij wil verder als VVD-leider

00:40
Hoe
Lees ook:
Hoe Mark Rutte zich 'superleuk' door het onbehagen danst

Rutte is al ruim veertien jaar politiek leider van de VVD. Hij voerde de VVD-lijst aan bij de landelijke verkiezingen van 2006, 2010, 2012 en 2017.

Stroef begin

Zo soepel als het nu gaat met Rutte, zo stroef ging het aan het begin van zijn politieke loopbaan. In 2006 was er de strijd om het leiderschap van de VVD met de populaire Rita Verdonk. Dat zorgde na de Kamerverkiezingen dat jaar voor een clash, toen Verdonk vanwege meer voorkeurstemmen het leiderschap van de partij opeiste. Uiteindelijk werd zij uit de fractie gezet.

In 2010 wordt de VVD voor het eerst in haar bestaan de grootste partij van Nederland. De liberalen bleef de PvdA net een zetel voor met 31 zetels. Rutte wordt premier van een kabinet met het CDA, dat regeert met gedoogsteun van de PVV. Daarna volgt samenwerking met de PvdA (2012-2017) en het huidige kabinet met CDA, D66 en ChristenUnie.

Rutte zit inmiddels ruim tien jaar in het torentje. Mocht ook het volgende kabinet zijn naam dragen, dan kan Rutte de langstzittende naoorlogse premier worden. Die titel is nu nog in handen van oud-CDA-premier Ruud Lubbers.

VVD-prominenten
Lees ook:
VVD-prominenten willen Rutte weer als lijsttrekker: 'Gewoon blijven Mark!'

Fons Lambie: 'Aan populariteit Rutte kan geen andere politicus tippen'

"Dit komt voor niemand als een verrassing", op zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Sinds de coronacrisis piekt de VVD in peilingen met Rutte als crisismanager. Het viel op dat Rutte dat afgelopen periode weleens de regie kwijt was en te laat reageerde op het aantal besmettingen, maar het raakt zijn populariteit nauwelijks. Hij heeft in tien jaar premierschap al veel incidenten en affaires overleefd. In de Nederlandse politiek heeft Rutte inmiddels een unieke positie bereikt: boven de partijen, met een populariteit waar geen andere politicus aan kan tippen", aldus Lambie.

"Op het Europese toneel hoort hij inmiddels ook tot de meest ervaren regeringsleiders. Een vertrek naar Brussel heeft hij altijd weggewuifd, gehecht aan gewoontes en de Haagse politiek. Risico voor premiers en politiek leiders is dat ze te lang blijven zitten. Dat risico neemt Rutte nu zeker, maar een alternatief binnen de VVD is er niet. En als de peilingen zo blijven, dan wordt Rutte met gemak de langstzittende premier ooit."

Vriend en vijand over 10 jaar premier Rutte

01:00
Van Geert Wilders tot Gerard Joling: vriend en vijand over 10 jaar premier Rutte
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.