Prijs maximaal 310.000 euro

CDA: Kwart van alle nieuwe woningen voor starters

30 oktober 2020 05:59
Beeld © ANP

Het CDA wil dat er de komende tien jaar 250.000 betaalbare koopwoningen worden gebouwd voor starters op de woningmarkt. Een op de vier nieuwbouwhuizen moet worden bestemd voor die categorie woningzoekenden, schrijft de partij in haar verkiezingsprogramma.

De prijzen van de huizen mogen niet hoger zijn dan ongeveer drie ton. Daarnaast moet een starterslening van 50.000 euro het gemakkelijker maken om een hypotheek te krijgen. Hierdoor is een lagere hypotheek nodig. 

De woningen zijn bestemd voor starters tot 35 jaar. Zij worden verplicht om zelf in de woning te gaan wonen en mogen het huis de eerste vijf jaar niet met winst verkopen. Nu komen jongeren vaak niet aan de bak door de torenhoge huizenprijzen in veel steden en de problemen om aan een hypotheek te komen.   

Premie-A

Het idee is afgeleid van de vroegere premie-A-koopwoningen. Kopers kregen toen een subsidie die afhankelijk was van het inkomen. Daarvoor werd om de twee jaar het inkomen getoetst en werd de subsidie aangepast.  

De bijdrage van 50.000 euro die het CDA nu aan starters wil verstrekken is geen subsidie maar een lening tegen zeer gunstige voorwaarden. Dat bedrag hoeft pas later te worden terugbetaald als de koper voldoende verdient. Hiervoor wordt net als bij de vroegere premie-A-koopwoningen om de twee jaar het inkomen getoetst. 

Maximale prijs

Het CDA wil voor de sociale koopwoningen als maximale prijs de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie aanhouden. Die bedraagt nu 310.000 euro. Gekeken wordt nog of er voor gebieden waar de druk op de woningmarkt minder groot is met een lagere grens kan worden gewerkt. 

Het plan moet worden opgenomen in een Nationaal Woonplan en uitgevoerd door een minister van Volkshuisvesting. Gemeenten die nu kunnen bepalen wat voor woningen op welke plaats komen, moeten dan macht inleveren. Ze worden dus verplicht een kwart van alle nieuwbouwwoningen in de sociale koopsector te realiseren. 

Verhuurderheffing

In het Nationale Woonplan, dat CDA-Kamerlid Julius Terpstra onlangs al aankondigde, moet onder meer ook worden opgenomen dat de verhuurderheffing voor woningcorporaties verdwijnt. De corporaties krijgen dan veel meer financiële ruimte voor de bouw van betaalbare huurwoningen. Als het aan het CDA ligt, mogen ze dan ook middenhuurwoningen met een huur tot ongeveer 1000 euro per maand bouwen en verhuren.  

Het verkiezingsprogramma van het CDA wordt vanmiddag gepresenteerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kwijtschelding overdrachtsbelasting helpt starters op woningmarkt niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore