Ophokplicht uitgebreid

Vogelgriep bij Gelders pluimveebedrijf: dieren geruimd

29 oktober 2020 11:07

Bij een pluimveebedrijf in het Gelderse Altforst is vogelgriep geconstateerd. Het gaat om een vleeskuikenbedrijf. Alle 35.700 dieren worden geruimd.

De dierenarts van de pluimveehouder constateerde ziekteverschijnselen die horen bij zogenoemde hoog pathogene vogelgriep. Uit de analyse van de monsters bleek gisteravond dat het inderdaad om deze vorm van vogelgriep gaat.

Vervoersverbod

Voor het gebied rondom het besmette bedrijf gelden daarom strenge veiligheidseisen. Binnen een straal van 3 kilometer liggen 9 andere pluimveebedrijven. Daar worden monsters genomen om te zien of ze ook besmet zijn. Als dat het geval is worden ook die bedrijven geruimd. Binnen het gebied geldt een vervoersverbod.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vogelgriep aangetroffen: ophokplicht voor commerciële kippenboeren

Dat geldt ook voor het gebied binnen een straal van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. Daar liggen nog eens 25 pluimveebedrijven. Deze worden nog niet onderzocht op vogelgriep, maar krijgen wel te maken met beperkingen zoals vervoersverboden en strenge bezoekerseisen..

Ophokplicht

Vorige week kondigde minister Carola Schouten van Landbouw al een ophokplicht af voor commercieel gehouden pluimvee omdat vogelgriep was geconstateerd bij wilde watervogels. Die ophokplicht wordt nu uitgebreid. Ook niet commerciële pluimveehouders (hobbykippen) moeten nu hun dieren op stal houden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore