Voorstel VVD en GroenLinks

Parlementair onderzoek discriminatie krijgt brede steun Eerste Kamer

28 oktober 2020 17:24 Aangepast: 28 oktober 2020 17:28
Beeld © ANP

Op initiatief van Annemarie Jorritsma (VVD) en Paul Rosenmöller (GroenLinks) wil de Eerste Kamer parlementair onderzoek doen naar discriminatie in Nederland. "Er lijkt een verschil te zijn tussen de wet in de boeken en de wet op de vloer." Waarom dat zo is moet onderzocht worden, zegt Jorritsma tegen RTL Nieuws.

Toen Jorritsma en Rosenmöller elkaar afgelopen zomer spraken, kwamen ze tot de conclusie dat er van alles niet goed gaat in Nederland. "Discriminatie op de arbeidsmarkt, maar ook de participatie van arbeidsgehandicapten laat nog veel te wensen over", zegt Jorritsma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Discriminatie bij sollicitatie: 'Of ik zwart werk, omdat ik Turkse ben'

De Black Lives Matter-beweging en de maatschappelijke discussie die daardoor weer op de voorgrond kwam, was voor de twee politici het moment om het discriminatieprobleem door de Eerste Kamer te laten onderzoeken.

Verschil wet en praktijk

Volgens Jorritsma lijkt er een verschil te zijn tussen de wet en hoe die in de praktijk wordt uitgevoerd. "De vraag is waarom er nog steeds zoveel discriminatie voorkomt."

Dat zou volgens haar bijvoorbeeld aan de wetgeving zelf kunnen liggen. "Misschien moet die gemoderniseerd worden." Dat zijn kwesties die het onderzoek onder de loep moet gaan nemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Racisme in de zorg: 'Ik wil geen zwarte aan mijn bed'

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van de Eerste Kamer gisteren bleken alleen FVD en PVV tegen het onderzoek, meldde NRC eerder. Door de brede steun kan er nu een werkgroep gevormd worden.

Als het onderzoek klaar is, gaat dat naar het zittende kabinet. Daarna kunnen betrokken partijen er mee aan de slag. Maar daar blijft het volgens Jorritsma niet bij. "We lossen het probleem niet alleen op. Iedere burger moet daar aan werken. Daar wij kunnen als Eerste Kamer wel ons steentje bijdragen."

De Tweede Kamer heeft volgens Jorritsma ook zeker een taak als het om discriminatie gaat. "Maar dat meer over de korte termijn."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore