Ga naar de inhoud
Beeld 'niet ongunstig'

Kabinet: coronamaatregelen gaan zeker tot in december duren

Beeld © ANP

De coronamaatregelen die twee weken geleden zijn ingevoerd, duren zeker tot in december. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanavond tijdens een persmoment over de aanpak van het coronavirus. Later deze week wil het kabinet nog komen met een advies over de mogelijkheid om op wintersport te gaan.

Het zal volgens De Jonge nog even gaan duren voordat de besmettingsgraad van het coronavirus ver genoeg zal zijn gedaald. Het beeld is 'niet ongunstig', zei premier Rutte. De besmettingscijfers laten een afvlakkend patroon zien, maar blijven nog steeds te hoog.

"Het is nu niet nodig om extra maatregelen te nemen", zei Rutte. De afgelopen drie dagen lag het aantal positieve testen steeds boven de 10.000.

Veel langer aangekondigd

De duur van de maatregelen is veel langer dan aanvankelijk werd aangekondigd. Het kabinet zei twee weken geleden dat de maatregelen vier weken zouden duren. Het gaat onder meer om de sluiting van de horeca, het opschorten van senioren-amateursport en de regel dat niet meer dan vier mensen bij elkaar mogen komen.

'Duitsland
Liveblog coronavirus:
'Duitsland gaat horeca, cultuur en sport aan banden leggen'

Dat betekent dus ook dat het sinterklaasfeest alleen in kleine kring kan worden gevierd, zei premier Rutte. Ook kondigde hij een advies aan over de kerstvakantie en met name de wintersport. Later deze week zou het kabinet daar meer over bekendmaken. "In zijn algemeenheid geldt het advies om reisbewegingen te beperken en je te houden aan de reisadviezen van Buitenlandse Zaken."

Nog geen conclusies over lockdown

Het is volgens premier Mark Rutte nog te vroeg om conclusies te trekken over de effecten van de gedeeltelijke lockdown. Pas later in de week komt er meer duidelijkheid over de gevolgen van onder meer sluiting van de horeca.

Volgende week dinsdag komt het kabinet in principe weer met een persconferentie zei Rutte. Tenzij cijfers aanleiding geven tot een andere afweging, voegde hij eraan toe.

En hoe zit het met de wintersport?

00:45
Eind deze week denkt het kabinet een advies te geven over de mogelijkheid van wintersportvakanties.