Door fout van Kamerlid

Meerderheid Tweede Kamer stemt 'per ongeluk' voor hoger salaris voor de zorg

27 oktober 2020 18:01 Aangepast: 27 oktober 2020 18:30
Zorgmedewerkers aan het werk. Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers. Een motie van PVV-leider Geert Wilders kreeg in een hoofdelijke stemming 69 Kamerleden achter zich; terwijl 67 Kamerleden tegen stemden. ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf stemde per ongeluk vóór de motie, terwijl ze tegen had moeten stemmen.

Als Van der Graaf gewoon tegen had gestemd, was de uitslag 68 tegen 68 stemmen geweest. Dan zou de motie niet worden uitgevoerd.

"Een menselijke fout", noemt coalitiegenoot ChristenUnie het 'verkeerde' stemgedrag van Van der Graaf, dat tegen de lijn van het kabinet ingaat. ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind wees er tijdens de stemming op dat zijn collega geacht werd anders te stemmen. Desondanks blijft de motie aangenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Salarissen in de zorg worden niet extra verhoogd

Eerdere moties met dezelfde strekking van de PVV en van de SP werden de afgelopen maanden steeds nipt verworpen. Daarnaast leidde het gehaaste vertrek van Kamerleden van coalitiepartijen, om een hoofdelijke stemming onmogelijk te maken, tot grote woede.

Geweldig nieuws

Wilders toonde zich na de stemming opgelucht. "Dit is geweldig nieuws", zei hij. Hij wil voorafgaand aan het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer een brief van het kabinet over de manier waarop het de motie wil gaan uitvoeren.

Tijdens de stemmingen waren 136 van de 150 Kamerleden aanwezig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamervoorzitter over vertrekkende Kamerleden: 'Niet gelukkig mee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore