Alleen bij misstanden

Tempo waarin dieren worden geslacht mag niet zomaar worden verlaagd

27 oktober 2020 18:09 Aangepast: 27 oktober 2020 18:25
Varkens worden met een peddel geslagen. Dat is in strijd met de regels voor dierenwelzijn.

Het is juridisch niet houdbaar als minister Carola Schouten van Landbouw per direct het tempo verlaagt waarmee in slachthuizen dieren mogen worden gedood. Daarom gaat ze nu nader onderzoek doen naar het verband tussen dierenwelzijn, voedselveiligheid en de slachtsnelheid.

De bedoeling van de minister is dat er dan alsnog mogelijkheden komen om de snelheid aan te passen. Desnoods wil ze het in Europees verband proberen te regelen. Schouten schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. 

Misstanden

De minister kondigde een verlaging van de slachtsnelheid aan nadat RTL Nieuws publiceerde over misstanden in slachthuizen. Ook de Tweede Kamer vroeg erom, zowel vanwege het dierenwelzijn als in het kader van de coronabrandhaarden die in slachthuizen ontstonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Undercoverbeelden slachthuis: varkens hard geslagen en aan staart weggesleept

Het is nu de bedoeling dat er een 'fundamentele herbezinning' komt op het huidige slachtsysteem. Het verlagen van de slachtsnelheid kan nu alleen als tijdelijke maatregel als de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) misstanden constateert in een slachthuis. Daar zijn dan al waarschuwingen aan vooraf gegaan. Een structurele verlaging van de snelheid in het belang van het dierenwelzijn of de voedselveiligheid kan niet.

Dierenwelzijn

In het kader van de herbezinning wil Schouten dat de slachthuizen voor 1 februari 2021 een plan van aanpak indienen waarin zij beschrijven hoe ze het dierenwelzijn garanderen tijdens het slachtproces. De aansturing, opleiding en motivatie van slachthuispersoneel spelen volgens de minister een belangrijke rol als het gaat om de behandeling van slachtdieren.

''Het personeel moet correct geïnstrueerd worden, als het bijvoorbeeld gaat om hulpmiddelen en de wijze van voortdrijven van dieren'', aldus de Kamerbrief. Schouten reageert daarmee op beelden die RTL Nieuws toonde en waarop te zien was dat dieren met peddels werden geslagen.

Undercoverbeeld: varkens mishandeld bij groot Nederlands slachthuis

Begin dit jaar maakten we deze video over de misstanden in de slachthuizen.

Toezicht

Om het toezicht in de slachthuizen te verbeteren wil Schouten de functionaris die verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn een sterkere positie geven. Dit betekent dat slachthuizen een serieuzere invulling moeten geven aan deze rol. Elk slachthuis dat per jaar meer dan 1000 grootvee-eenheden of 150.000 vogels of konijnen slacht, moet zo'n functionaris benoemen. 

Voor alle onderdelen van het slachtproces moeten de slachthuizen beschrijven wat de juiste werkwijze is en hoe de toezichthouder moet ingrijpen als van de standaard werkwijze wordt afgeweken. Als slachthuizen die niet op papier kunnen beschrijven heeft Schouten er geen vertrouwen in dat het goed gaat op de werkvloer. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore