Ga naar de inhoud
Veiligheid kinderen

Kamer wil maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in bebouwde kom

In de bebouwde kom moet het 30 kilometer per uur worden, vindt de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de maximumsnelheid in de bebouwde kom omlaag gaat van 50 naar 30 kilometer per uur. Daarmee moet de veiligheid rond scholen en kinderopvang worden verbeterd.

Een voorstel daartoe van GroenLinks en SGP werd vanmiddag gesteund door het CDA, ChristenUnie, D66, SP, PvdA, PvdD, 50PLUS en Van Kooten-Arissen. Zij roepen het kabinet op om hiervoor een plan op te stellen.

In de motie wordt wel rekening gehouden met uitzonderingen. Op sommige doorgaande wegen zou nog wel 50 kilometer per uur kunnen worden gereden.

Regering tegen

De maximumsnelheid in de bebouwde kom is nu nog 50 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zei eerder al tegen de motie te zijn, omdat gemeentes hier volgens haar zelf over gaan en dat vaak ook al doen. In de bebouwde kom geldt voor 70 procent van de wegen al een limiet van 30 kilometer per uur. Volgens de minister is de motie daarom niet nodig.

Maximumsnelheid
Lees ook:
Maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur, behalve 's nachts
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update