Coronadrukte

Run op griepprik: kabinet roept gezonde zestigers op niet te komen

27 oktober 2020 12:53 Aangepast: 27 oktober 2020 13:01

Door corona is de griepprik dit jaar ongekend populair. Het ministerie van Volksgezondheid heeft extra griepvaccins ingekocht maar ook dat blijkt niet genoeg. Het ministerie roept daarom gezonde mensen tussen de 60 en 69 jaar op de vaccinatie niet te komen halen, ook al zijn ze daar wel voor uitgenodigd.

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 6 miljoen mensen de uitnodiging de griepprik te komen halen. Zo'n 3 miljoen mensen doen dat ook daadwerkelijk.

Populair

Omdat de verwachting was dat het vaccin door corona populairder zou zijn, had het ministerie van Volksgezondheid 520.000 vaccins extra besteld. In totaal zijn 3,88 miljoen vaccins beschikbaar. Maar ook dat lijkt dus niet genoeg. Staatssecretaris Blokhuis schrijft in een brief aan de Tweede Kamer daarover 'signalen' te krijgen van huisartsen en het RIVM.

Daarom wil het ministerie in de verdeling van de prik prioriteit geven aan de mensen die die het hardst nodig hebben. Volgens het ministerie was het niet mogelijk om meer vaccins in te kopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote vraag naar griepprik in coronatijd: 'Ik wil vooral anderen beschermen'

Bescherming

Een griepprik beschermt niet tegen corona. Maar omdat griep de weerstand aantast, is dat voor veel mensen een extra stimulans zich dit jaar toch te laten vaccineren. Als je een ernstige longontsteking door corona hebt gehad en daarna ook nog griep krijgt, of andersom, dan kan dit een 'behoorlijke aanslag' op je lichaam zijn, aldus het RIVM

Daarom wil het ministerie ervoor zorgen dat mensen uit risicogroepen, zoals 70-plussers en mensen met een medische aandoening als diabetes, hart- en longziekten en verminderde weerstand, voorrang krijgen bij het halen van de griepprik. Gezonde mensen tussen de 60 en 69 wordt dus opgeroepen niet in te gaan op hun uitnodiging om de griepprik te komen halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lange rijen voor griepprik: duizenden mensen vissen achter het net

Griepseizoen

Het zou overigens kunnen dat het griepseizoen dit jaar milder verloopt dan andere jaren, meldt het ministerie. Door de maatregelen die tegen het coronavirus genomen zijn, raken ook minder mensen besmet met de griep, zo is de verwachting.

Voor medewerkers in de zorg heeft deze oproep overigens geen gevolgen; zij krijgen de griepprik via hun werkgever.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore