Carrièreswitch

Verrassing op CDA-lijst Kamerverkiezingen: oud-Lingo-presentatrice Lucille Werner

27 oktober 2020 12:10 Aangepast: 27 oktober 2020 14:13

De nieuwe CDA-kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen is bekend. De meest in het oog springende verrassing daarop is de nummer 10: oud-presentatrice van Lingo Lucille Werner. Dat melden verschillende media.

De nummer 1 en 2 op de lijst waren al bekend: Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt. De eerste verrassing is nieuwkomer Inge van Dijk op plek 3, melden De Telegraaf en NRC. De 45-jarige Van Dijk is erg actief in de Brabantse politiek en heeft daar haar prominente plek aan te danken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Grapperhaus niet op verkiesbare plek CDA-lijst

Keijzer op lagere plek

Op 6 staat huidig fractievoorzitter Pieter Heerma en op 7 de huidige staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer. Zij stond vier jaar geleden nog op plek 2 op de CDA-kieslijst en deed mee aan de leiderschapsstrijd bij het CDA.

Op plek 10 staat de oud-presentatrice van Lingo Lucille Werner, die nu actief is voor de Lucille Werner Foundation. Daarmee wil ze zorgen voor een beter imago voor mensen met een handicap.

Tegen het AD zegt Werner over haar carrièreswitch: "De ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, neem ik mee naar Den Haag om directer invloed te kunnen uitoefenen op beleid. Zo’n Kamerlidmaatschap, daar krijg ik enorm veel energie van. Om eerlijk te zijn voel ik me al Kamerlid. Ik ga het hele land door, ik word gevraagd op scholen en het bedrijfsleven om te praten over inclusie voor mensen met een beperking."

Een andere kandidaat voor het leiderschap van het CDA, Martijn van Helvert, staat ook op de nieuwe lijst. De Limburger staat op plek 25.

Gemor binnen het CDA

In het CDA klinkt gemor over de lijst. Het gebrek aan vernieuwing wordt in interne appgroepen gehekeld. Ook zou de kandidatenlijst volgens criticasters 'geen mensen met inhoudelijke kennis over belangrijke thema’s voor de toekomst bevatten'.

Waar ook over wordt gemord is dat beide Kamerleden die de afgelopen jaren de Justitie portefeuille bestierden niet terugkeren in het parlement. Zowel Madeleine van Toorenburg als Chris van Dam staan niet op de lijst. Volgens ingewijden heeft Van Dam zich teruggetrokken omdat hij te laag op de lijst zou komen. Ook wordt de lijst gezien als een afrekening met de wat progressievere mensen in het CDA.

Frits Wester: 'Nieuwe lijst afrekening met grijze muizen'

Politiek commentator Frits Wester: “Binnen de partijtop heerste al langer het besef dat de huidige CDA-fractie vooral een verzameling grijze muizen was. Daar wordt nu ook mee afgerekend, kijk je naar de eerste tien op de lijst. Alleen de meer in het oog springende Kamerleden en bewindslieden die door wilden gaan, staan daarbij samen met een paar nieuwelingen. Het CDA heeft duidelijk ook weer voor een regionale spreiding gekozen. Het is onontkoombaar dat er in bij de opstelling van zo’n lijst mensen zwaar teleurgesteld zijn. Maar ja, het CDA heeft ook weinig echt verkiesbare plaatsen te vergeven. Opvallend is dat zo’n 15 procent van de kandidaten, die gisteravond de in hun ogen te lage plek op de lijst te horen kregen, zich alsnog hebben teruggetrokken."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore