'Het is heel erg'

Zorgen bij burgemeesters om vollopende ziekenhuizen: 'Eigenlijk onaanvaardbaar'

26 oktober 2020 20:15 Aangepast: 26 oktober 2020 20:29
Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag.

Onder burgemeesters groeien de zorgen omdat de ziekenhuizen in sommige regio's meer en meer vollopen. In het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht worden de komende 24 uur geen coronapatiënten opgenomen en in Den Haag moest de spoedeisende hulp vrijdagavond tijdelijk dicht. Sommige burgemeesters willen nu al strengere maatregelen. "Het kabinet moet nu kracht tonen."

Het is echt heel erg in de regio Haaglanden, zei een bezorgde burgemeester Jan van Zanen van Den Haag voorafgaand aan het Veiligheidsberaad. De burgemeesters van de veiligheidsregio's komen vanavond bijeen om te praten over het oplopende aantal besmettingen.

Spoedeisende hulp tijdelijk dicht

De spoedeisende hulp in Den Haag is vrijdagavond tijdelijk uitgeschakeld geweest, liet burgemeester Van Zanen weten. "Dat is eigenlijk onaanvaardbaar"', zei de burgemeester ernstig. "De druk neemt toe: op de zorg, de bedden en het personeel: Het is echt heel erg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuis Dordrecht weigert nieuwe coronapatiënten: geen personeel

Of er nu al extra maatregelen genomen moeten worden, wilde burgemeester Van Zanen voorafgaand aan het overleg niet zeggen. 

Kabinet moet kracht tonen

Het kabinet koopt nog wat meer tijd en wil nog een paar dagen wachten voordat het met eventuele strengere maatregelen komt. De meeste burgemeesters willen de ontwikkelingen de komende dagen afwachten.

Maar in de regio Rotterdam-Rijnmond is het geduld op; daar zien ze liever nu al strengere maatregelen. "De cijfers zijn zo alarmerend. We zijn nu voor strengere maatregelen", zei de Schiedamse burgemeester Cor Lamers. Hij vervangt Aboutaleb, die onlangs zelf corona opliep. "Het kabinet moet nu kracht tonen", zei Lamers. 

De vestiging Dordrecht van het Albert Schweitzer-ziekenhuis. De vestiging Dordrecht van het Albert Schweitzer-ziekenhuis.

Ook in de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid zijn er grote zorgen omdat de zorg daar piept en kraakt  "De komende 24 uur worden er geen coronapatiënten opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuizen in Dordrecht. Het is echt alle hens aan dek", zei Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht. 

'Doorpakken!'

Ook in het zuiden van het land groeien de zorgen. "Ik houd de adem in", zegt Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht. "Ik denk dat we nog even twee, drie dagen moeten wachten. Als het dan niet beter is, moeten we er vol op. Doorpakken!"

Dat erkent de burgemeester van Breda. "We zien nu ook dat meer oudere mensen besmet raken. Dat baart zorgen. Het gaat niet goed", stelde burgemeester Depla. 

André Rouvoet. André Rouvoet.

Meer geweld

Ook André Rouvoet, voorzitter van de GDD-GHOR Nederland, is aanwezig bij het overleg. De laatste tijd hebben hulpverleners vaker te maken met geweld. Zo kreeg afgelopen weekend een teststraat in Breda te maken met vernielingen en werden medewerkers uitgescholden.

"De GGD's nemen dit heel hoog op. Er is veel verontwaardiging over", zei Rouvoet. "Als het nodig is, komt de politie in actie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore