Na ophef over foto's bruiloft

Minister Grapperhaus niet op verkiesbare plek CDA-lijst

26 oktober 2020 18:48 Aangepast: 26 oktober 2020 18:55
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Minister Ferd Grapperhaus komt niet op een direct verkiesbare plaats op de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen te staan. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Deze zomer raakte de minister in opspraak nadat er foto's van zijn bruiloft naar buiten waren gekomen waarop hij de coronamaatregelen aan zijn laars lapte.

Eind juli liet minister Grapperhaus nog weten dat hij 'best op de kandidatenlijst van het CDA zou willen, mits de partij dat ook zag zitten'. Mocht het CDA tot de oppositie veroordeeld zijn, dan vond Grapperhaus het geen probleem om in de Kamer te blijven, zei hij toen nog.

Van gedachten veranderd

Nu blijkt Grapperhaus van gedachten te zijn veranderd: volgens Haagse bronnen ziet de minister bij de verkiezingen in maart af van een verkiesbare plek. De kans is groot dat hij op één van de laagste plekken van de CDA-lijst komt te staan, als zogenoemd lijstduwer. Het CDA legt vandaag de laatste hand aan de kieslijst. Morgenmiddag wordt die lijst gepresenteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus wil voor CDA ook wel Kamerlid worden

Ophef bruiloft

Eind augustus raakte de justitieminister in opspraak nadat er meerdere foto's van zijn bruiloft naar buiten kwamen waarop hij en zijn gasten niet voldoende afstand hielden. Ook omhelsde de minister  zijn schoonmoeder. De minister bood meerdere keren excuses aan en overleefde een pittig debat, maar de kwestie bleef de minister achtervolgen. 

Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart is Hugo de Jonge lijsttrekker voor het CDA.

Bronnen, ingewijden en insiders

RTL Nieuws heeft voor dit artikel gebruik gemaakt van anonieme bronnen. Deze bronnen willen alleen praten op voorwaarde van anonimiteit, omdat zij vanwege hun functie geen openlijke uitspraken kunnen doen. Uitspraken van bronnen worden altijd gecontroleerd en gecheckt bij anderen. De namen en functies van bronnen zijn bekend bij onze politieke redactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore