Aanvulling coronasteunpakket

Kabinet kijkt naar voedselvouchers voor mensen in thuisquarantaine

26 oktober 2020 18:34 Aangepast: 26 oktober 2020 18:57
Minister Koolmees op het Binnenhof.

Het kabinet kijkt naar steun voor mensen die in thuisquarantaine moeten omdat ze in aanraking zijn geweest met het coronavirus. Het idee is om hen een setje vouchers te geven om eten thuis te laten bezorgen.

De vouchers zouden een steuntje in de rug moeten zijn om de quarantaine vol te houden. Mensen die verplicht thuiszitten zijn nu voor de boodschappen volledig aangewezen op hun sociale netwerk. Niet iedereen kan het zich permitteren om dagelijks eten te laten bezorgen.

Minister Koolmees van Sociale Zaken is nog bezig om het plan uit te werken. Hoe de quarantainevouchers gaan werken en waar je ze kunt uitgeven, is nog niet uitgekristalliseerd. Ook staat nog niet vast welk bedrag er aan de vouchers wordt gekoppeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: 11 miljard euro voor derde coronasteunpakket

Tegemoetkoming vaste lasten

Het kabinet komt morgen al wel met een aantal aanvullingen op het derde coronasteunpakket. Sectoren die hard worden geraakt door de coronacrisis, maar nu achter het net vissen komen alsnog in aanmerking voor steun. Zo wordt de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) tot het einde van het jaar opengesteld voor bijna alle bedrijven die kampen met groot omzetverlies.

Tot nu toe stond de TVL-regeling alleen open voor een aantal duidelijk gedefinieerde sectoren die direct worden geraakt door de coronamaatregelen, zoals de horeca. De transportsector bijvoorbeeld viel daar niet onder, terwijl er ook veel transporteurs zijn die nagenoeg zonder werk zitten omdat zij leveren aan de horeca.

Cultuur en evenementen

De horeca, evenementen en cultuurinstellingen krijgen bovenop de bestaande steunmaatregelen een eenmalige uitkering. Voor de horeca gaat het om gemiddeld 2500 euro per bedrijf, zo werd vrijdag al duidelijk.

Om vrije producenten in de cultuursector door de coronacrisis te helpen wordt 40 miljoen euro vrijgemaakt. Ook organisatoren van evenementen kunnen rekenen op een eenmalige bijdrage om de winter door te komen, aldus een betrokkene.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan het derde steunpakket de tweede coronagolf wel aan?

Bronnen, ingewijden en insiders

RTL Nieuws heeft voor dit artikel gebruik gemaakt van anonieme bronnen. Deze bronnen willen alleen praten op voorwaarde van anonimiteit, omdat zij vanwege hun functie geen openlijke uitspraken kunnen doen. Uitspraken van bronnen worden altijd gecontroleerd en gecheckt bij anderen. De namen en functies van bronnen zijn bekend bij onze politieke redactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore