Coronacrisis

Mogelijk steun meer sectoren, maar kabinet waarschuwt: 'Niet alles kan'

23 oktober 2020 13:58 Aangepast: 23 oktober 2020 14:00
Minister Wiebes Beeld © ANP

Het kabinet kijkt of meer bedrijven kunnen worden geholpen die worden getroffen door de coronacrisis. Sommige sectoren worden hard geraakt door de coronamaatregelen, maar vallen nu nog buiten de boot.

Transportbedrijven die werken voor horeca bijvoorbeeld komen nu niet in aanmerking voor een tegemoetkoming in de vaste lasten, terwijl door de sluiting van cafés en restaurants een groot deel van hun werk stilligt. Hetzelfde geldt voor toeleveranciers van evenementen.

Het kabinet kijkt of meer sectoren een tegemoetkoming kunnen krijgen voor de vaste lasten, zegt minister Wiebes. Maar hij waarschuwt: "Niet alles kan."

Mogelijk wordt de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uitgebreid met een aantal sectoren die er nu nog buiten vallen.

Eerlijk zijn

Het derde steunpakket, dat tot volgende zomer loopt, kost nu al miljarden euro’s. Zo probeert het kabinet zo veel mogelijk banen te behouden. "Maar we moeten wel eerlijk zijn", zegt minister Hoekstra van Financiën. "Als het te lang duurt gaat het onherroepelijk leiden tot faillissementen en werkloosheid." 

Werkgevers en vakbonden pleiten er voor om de versobering van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) te schrappen. Vanaf januari krijgen bedrijven die in de problemen zitten nog maar maximaal 70 procent van de loonkosten van het personeel vergoed. In april daalt dat verder naar maximaal 60 procent.

Inkomensondersteuning

Vakbond FNV pleit verder voor extra inkomensondersteuning voor mensen die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. Wie zijn baan verliest en niet in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering zou een tijdelijke aanvulling moeten krijgen op het inkomen tot 1500 euro.

Maandag praat het kabinet nog verder met werkgevers en vakbonden over aanpassingen aan het coronasteunpakket. Diezelfde dag nog gaat er een brief over uitbreiding van de coronasteun naar de Tweede Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore