Geld van het Rijk

Gemeente Leiden geeft 2 ton uit om te kunnen vergaderen in museum Naturalis

23 oktober 2020 14:43 Aangepast: 23 oktober 2020 21:44
Zo zag de eerste raadsvergadering er van de gemeente Leiden uit bij Naturalis. Alles moet worden op- en afgebouwd. Beeld © Gemeente Leiden

Veel gemeentehuizen kunnen niet coronaproof vergaderen en dus zoeken gemeenten een externe vergaderlocatie op. Dat kost geld. De gemeente Leiden spant de kroon blijkt uit onderzoek in handen van RTL Nieuws: er is twee ton vrijgemaakt om in museum Naturalis te kunnen vergaderen. "Bij elke vergadering moet alles worden op- en afgebouwd, dat kost geld", laat de gemeente weten.

Er zijn meer gemeenten die geld hebben vrijgemaakt om op een externe locaties de raadsvergadering door te laten gaan, zegt onderzoeker Sarah Glasbergen. Zij deed namens waarvergaderen.nl onderzoek naar de raadsvergaringen in coronatijd in de 32 grootste gemeenten van ons land. "Maar de gemeente Leiden steekt met een vergaderuitgave van 200.000 euro absoluut de kroon", zegt ze. 

Het kan ook goedkoper. Leeuwarden geeft bijvoorbeeld 1200 euro uit per raadsvergadering op een externe locatie. In Alkmaar is het 3200 per vergadering. 

Maar één keer vergaderd

Woordvoerder Aafke Scheltens van de gemeenteraad Leiden laat weten dat de wens voor een externe vergaderlocatie vanuit de gemeenteraad is gekomen. "Ons stadhuis is in verbouwing. In mei, begin juni zijn de onderzoeken naar een geschikte, externe locatie voor onze raadsvergaderingen gaan lopen. De gemeenteraad wilde een plek in Leiden waar een volledige vergadering mogelijk is. Waar dus de hele raad, het college, inclusief pers en ambtelijke ondersteuning en publiek aanwezig kunnen zijn."

De gemeentewoordvoerder vervolgt: "Dan hebben het in totaal om maximaal 80 mensen en daarbij moet de 1,5 meter in acht kunnen worden genomen. Toen kwamen we uit uiteindelijk uit op het historisch museum Naturalis. Daarvoor hebben we twee ton gereserveerd: met dat geld kunnen we zeven vergaderingen houden, inclusief een proefvergadering."

Er is overigens nog maar één keer vergaderd in het museum omdat vanwege de aangescherpte maatregelen de gemeente nu weer digitaal vergadert. 

Het exterieur van het museum. Het exterieur van het museum.

Alles opbouwen

Naturalis had volgens de gemeente Leiden de beste voorwaarden, zoals goede interne faciliteiten en passende openingstijden. De zaalhuur was niet de grootste kostenpost, licht de gemeentewoordvoerder toe. "Voor zo'n vergadering moet alles worden opgebouwd en afgebroken in het atrium van het museum. Voor de op- en afbouw moeten eigen leveranciers worden ingehuurd die de techniek aan moeten sluiten, stoelen moeten klaarzetten, perscamera's en lampen op moeten hangen. Daarin zit het meeste geld. Voor de zaalhuur vroeg Naturalis een paar duizend euro."

Coronagelden

Het geld heeft de gemeente betaald vanuit de coronagelden van het Rijk, stelt de woordvoerder.

Een aantal andere gemeenten wil geen uitspraken doen over de kosten van de externe locatie, vervolgt onderzoeker Sarah Glasbergen. Het gaat om de gemeenten Tilburg, Amersfoort, Groningen en Enschede.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders zetten vaakst video aan tijdens online vergaderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore