Razendsnelle uitslag

Komende weken zeven grote snelteststraten in Nederland opgezet

22 oktober 2020 13:00 Aangepast: 22 oktober 2020 14:00
Coronatest wordt afgenomen. Beeld © AFP

In Nederland worden de komende weken zeven grote snelteststraten ingericht. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Militairen zullen helpen bij het opbouwen en bemannen ervan. Maar wie er terecht kan voor een sneltest, blijft nog even onduidelijk.

Er zijn hoge verwachtingen van de sneltesten. Waar het bij een normale coronatest minstens 24 uur duurt voor je de uitslag krijgt, kan de uitslag bij een sneltest soms binnen een minuut al bekend zijn. Er zijn veel sneltesten in ontwikkeling, en ze zijn vaak nog volop verkrijgbaar voor de overheid.

Door snelteststraten in te richten, kan dus een hoop tijd worden bespaard. Volgens ingewijden worden militairen de komende tijd opgeleid om de teststraten op te bouwen en zullen ze die vervolgens ook gaan bemannen. 

Ontwikkeling

Er worden in ons land verschillende soorten sneltesten ontwikkeld. Van een aantal zijn de resultaten veelbelovend. De zogenoemde LAMP test, ontwikkeld door TNO, wordt sinds vorige week al in een laboratorium in Amsterdam gebruikt. Die test geeft binnen drie kwartier tot een uur de uitslag en is net zo betrouwbaar als de gebruikelijke PCR-test.

Minister De Jonge van Volksgezondheid zei vorige week dat deze sneltest als eerste op grote schaal inzetbaar zou zijn. Welke tests daadwerkelijk in de snelteststraten gebruikt gaan worden, is nog onbekend. Ook is het nog de vraag of iedereen in de snelteststraten terecht zal kunnen.

Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met een strategie om te bepalen wie van welke sneltest gebruik kan maken. Begin volgende week moet daar meer duidelijk over worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronasneltesten betrouwbaar: 'Doorbraak in testbeleid'

Blaastest en antigentest

De blaastest van Breathomix, een andere sneltest, geeft nog veel sneller een uitslag. Die test kijkt of de lucht die iemand uitademt de aanwezigheid van het coronavirus laat zien. Het apparaat geeft direct een uitslag. Daarmee kunnen mensen die niet zijn besmet meteen uit de teststraat gehaald worden.

En dan zijn er nog vijf 'antigentesten' die op dit moment gevalideerd worden. Die testen meten de aanwezigheid van bepaalde viruseiwitten en geven binnen een kwartier een uitslag. 

Beide testen zouden kunnen werken als een eerste barrière: bij een negatieve test kun je naar huis, een positieve test zou dan nogmaals met een reguliere PCR-test gecheckt kunnen worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Razendsnelle test voor iedereen? Dit moet je weten over de nieuwe coronatesten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore