Vakantierel

Boetedoening koning valt goed: 'Hij moest dit ook wel doen'

21 oktober 2020 16:22 Aangepast: 21 oktober 2020 19:24
De koning droeg eerder deze week een mondkapje tijdens een bezoek aan de GGD. Beeld © ANP

Het is de eerste keer dat een koning in het openbaar een boetedoening doet over een heikele privékwestie. Veel mensen kunnen het waarderen dat de koning het boetekleed aantrekt, zelfs voor kritische Kamerleden is de kous nu af. "Al hadden er dingen beter gekund", zegt communicatiedeskundige Marc Oosterhout.

Volgens Oosterhout moest de koning wel met een reactie komen. "De kwestie rondom de vakantierel was zo hoog opgelopen, dat hij niet anders kon." Volgens de communcatiedeskundige maakt de koning in het filmpje duidelijk excuses voor wat hij heeft gedaan. "En het nettoresultaat pakt voor hem goed uit. Mensen zullen dit waarderen."

Dingen kunnen beter

Al hadden er wel dingen beter gekund, vervolgt Oosterhout. "Zoals de vormgeving. Omdat de tekst door de koning voorgelezen wordt, voelt het minder persoonlijk en oprecht dan als iemand recht uit zijn hart excuses maakt. De tekst is zo perfect afgewogen, maar dat doet juist af aan de geloofwaardigheid. Al wil ik daarmee echt niet zeggen dat hij het niet meent."

Een goede excusesmaker is volgens Oosterhout premier Rutte. "Als de premier excuses maakt, komt het recht uit zijn hart. Hij leest niet voor, maar zegt in gewone mensentaal dat het hem spijt en dat maakt het geloofwaardig."

Politici waarderen de video

In de Tweede Kamer valt de boetedoening van de koning goed. Ook kritische Tweede Kamerleden waarderen de video van de koning. D66-Kamerlid Joost Sneller: "Goed dat na Rutte, nu ook de koning zelf zo ruiterlijk erkent dat zijn vakantie niet gepast was."

Kwestie is nu klaar

SP'er Ronald van Raak was eerder niet te spreken over het optreden van de koning. Van Raak laat nu in een reactie weten tegen RTL Nieuws: "Dit had ik niet verwacht en ik ben onder de indruk. De koning erkent zijn fouten en heeft duidelijk lessen getrokken voor de toekomst."

Voor GroenLinks is de kwestie nu klaar: "Het is een belangrijk signaal dat de koning spijt heeft betuigd over de geplande reis naar Griekenland. Vanaf nu weer met zijn allen de schouders eronder om samen de pandemie te bestrijden", zegt Kamerlid Susanne Krüger. 

VVD'er Bart Smals vindt de boodschap van het koningspaar 'verstandig'. "Ik vond het een oprechte en empathische boodschap. Zoals ze zelf zeggen: betrokken maar niet onfeilbaar."

SP'er Ronald van Raak SP'er Ronald van Raak

Koning had excuses niet hoeven maken

Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is. De koning valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid van onze minister-president. De premier is verantwoordelijk voor het doen en laten van de koning.

De premier kan besluiten dat iets een privékwestie is en doet er daarom geen mededelingen over. Als een privékwestie het openbaar belang raakt, kan de premier alsnog iets zeggen over de kwestie/ Zoals nu met de rel rondom de vakantiereis. Dat de koning zelf reageert op deze kwestie, is uniek. 

Respect voor de excuses

Op de Facebookpagina van RTL Nieuws zijn ook veel mensen klaar met de kwestie. "Ze hebben een fout gemaakt. That's it. Let it go", schrijft Romy.

Michel: "Hij is teruggekomen en heeft excuses gemaakt. Laat vele eigenwijze vakantiegangers daar een voorbeeld aan nemen! " En Anita Kolmus schrijft: "Excuses aangeboden en daar heb ik respect voor. Klaar nu met die eeuwige discussies."

Sorry is overbodig

Voor Angeline Rebers had de koning helemaal geen sorry hoeven te zeggen. "Hij ging naar een land waar een geel reisadvies is, hij vloog privé en hij verbleef ergens waar hij zich prima aan de regels kan houden. Ik gunde hem en zijn gezin deze vakantie in deze stressvolle tijd", schrijft ze. Esther: "Van mag mogen ze lekker op vakantie. Ze hebben niets fout gedaan."

Sommige reageerders blijven kritisch en vinden de video maar poppenkast. "De schijnheiligheid druipt er vanaf", vindt Ellen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore