Ga naar de inhoud
Gelijke rechten en plichten

Alle meisjes uit 2003 krijgen deze week dienstplichtbrief, ook prinses Amalia

Beeld © Foto: Ministerie van Defensie

Voor het eerst vallen meisjes onder de dienstplicht, al is het meer een symbolische functie. Vanaf vandaag vallen de eerst brieven in de bus, gericht aan alle meisjes die in 2003 geboren zijn. En daar valt ook prinses Amalia onder.

De brieven zijn verstuurd naar 100.000 jonge vrouwen. Die hoeven niet van de brief te schrikken, de wet is vooral symbolisch.

Gelijke rechten en plichten

"Het betekent dat de wet geen onderscheid meer maakt tussen mannen en vrouwen. Jongens en meiden in ons land hebben gelijke rechten en plichten", legt minister Ank Bijleveld (Defensie) op Twitter uit. "De brief is vooral een mededeling dat je geregistreerd staat."

In de praktijk verandert er dus weinig. De opkomstplicht is sinds 1997 afgeschaft, maar we kennen nog wel een dienstplicht. Iedereen die 17 jaar wordt, wordt ingedeeld in het dienstplichtig bestand.

Niet te melden

Zolang de regering de opkomstplicht geen nieuw leven inblaast, hoeven dienstplichtigen zich niet te melden. Ook jongens krijgen een brief. 

"De kans is klein dat ze worden opgeroepen, want er moet eenzelfde dreiging zijn zoals in de Koude Oorlog, dan heb je grote legers nodig. Maar dat is nu niet aan de orde", aldus defensiewoordvoerder Klaas Meijer eerder tegen RTL Nieuws.

Na invoering van de wet verandert er bij Defensie niks. "Behalve dat we meer brieven gaan sturen." Al hoopt de organisatie wel dat vrouwen het leger vaker als carrièremogelijkheid gaan zien. "We hebben nu maar tien procent vrouwen in dienst, dat is veel te weinig. We hopen dat dat er meer worden."

Dienstplicht
Lees ook:
Dienstplicht wordt voor iedereen: meisjes krijgen brief op de mat