Ga naar de inhoud
Coronaregels

Kerken negeren advies 30 mensen: 'De kans is groot dat er meer zitten'

De kerk in Staphorst. Beeld © ANP

Het dringende advies is om dertig bezoekers per kerkdienst toe te laten. Maar niet alle kerken houden zich daar zondag aan, laten zij weten. Wij laten maximaal 250 mensen toe, laat de gereformeerde kerk Barneveld weten. "We hebben een enorm kerkgebouw, waardoor eerder 2 meter afstand bewaard zal blijven dan 1,5 meter."

Kerken liggen al enkele weken onder een vergrootglas. Begin deze maand kwam de Hersteld Hervormde Kerk (HKK) in Staphorst in opspraak nadat er drie diensten met elk zeshonderd kerkgangers georganiseerd werden, waarbij mondkapjes niet verplicht waren en er gezongen werd.

Dringend advies

Na de ophef, volgden meerdere gesprekken met minister Grapperhaus waarbij de kerken het dringende advies kregen om zich te beperken tot 30 kerkgangers. De koepelorganisatie Hersteld Hervormde Kerk (HHK) gaf vrijdag nog wel het dringende advies om per locatie een maximum van dertig bezoekers per dienst aan te houden. 

Maar niet alle kerken houden zich daar zo strikt aan.

'Kans is groot dat het er meer zijn'

De Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst houdt zondag drie kerkdiensten, waarvoor gemeenteleden volgens een roosterindeling persoonlijk worden uitgenodigd. "Dertig mensen zullen er zeker zitten", zegt de scriba zaterdagavond. "Maar de kans dat het er veel meer zijn, is groot." Een maximum aantal wil hij niet noemen.

"Er zullen beduidend minder mensen zijn dan we hebben uitgenodigd. Veel mensen zitten in quarantaine of ze behoren tot de risicogroep." Ook volgen steeds meer gemeenteleden de diensten online of via de kerktelefoon.  

Reactie burgemeester Staphorst op kerkdiensten: 'Mag volgens de regels'

00:35
Burgemeester Staphorst reageerde gisteren op de commotie: 'Volgens de regels mag het'

250 mensen welkom in Barneveld 

De Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum laten weten dat maximaal 250 kerkgangers welkom zijn in de Rehobothkerk. 

"In ons gebouw, dat een uitstekende ventilatie heeft, kunnen 2000 mensen worden geherbergd. Op basis van de richtlijnen van het RIVM zouden er morgen 600 gemeenteleden welkom zijn, maar wij hebben besloten om dat aantal terug te brengen tot maximaal 250", schrijft de dominee in de plaatselijke krant. 

Gatenkaas

De kerk is morgen één grote gatenkaas, vervolgt de Barneveldse dominee, waar de afstandsregels zeer ruim in acht kunnen worden genomen.

"Verder houden we ons strak en strikt aan alle richtlijnen en gaan we heel voorzichtig te werk. We doen een gezondheidscheck, vragen mensen mondkapjes te dragen." 

Reactie
Lees ook:
Reactie burgemeester Staphorst op kerkdiensten: 'Mag volgens de regels'