Ophef om reis

Koning weer terug in Nederland na omstreden vakantietrip

17 oktober 2020 20:38 Aangepast: 17 oktober 2020 22:21
Zaterdag keerde de koning, koningin en jongste prinses Alexia weer terug. Beeld © ANP

Met een KLM-vlucht zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima teruggekeerd van hun Griekse reisje dat slechts een etmaal duurde. Kort na hun aankomst werd op paleis Huis ten Bosch in Den Haag de koninklijke standaard (vlag) gehesen, als teken dat de koning weer in Nederland is.

Gisteren liet Willem-Alexander via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat hij zijn vakantie naar Griekenland zou afbreken, nadat ophef was ontstaan over deze reis.

In de middag bleek dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig richting het buitenverblijf in Griekenland was vertrokken.

De koningin bij paleis Huis ten Bosch De koningin bij paleis Huis ten Bosch

Maatschappelijke ophef

De herfstvakantietrip zorgde voor veel maatschappelijke ophef en viel ook niet goed in de Tweede Kamer. Van links tot rechts werd het onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak.

Ook op sociale media was de kritiek niet mals.

Premier Rutte

Premier Mark Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen van koning Willem-Alexander, zo meldde vrijdagavond een woordvoerder van de RVD. Rutte is als premier eindverantwoordelijk voor alle doen en laten van de koning. 

De premier heeft tot op heden niet gereageerd op de kwestie. Verschillende fracties willen opheldering van hem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning breekt vakantie in Griekenland af: 'Reacties raken ons'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore