Betalingsachterstanden

Nieuwe afspraak om huisuitzettingen te voorkomen tijdens coronacrisis

16 oktober 2020 20:33 Aangepast: 16 oktober 2020 20:36

De grootste woningverhuurders van Nederland beloven tijdens de coronacrisis huisuitzettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Het gaat om de woningcorporaties verenigd in Aedes, Vastgoed Belang, IVBN en Kences (studentenwoningen).

De verhuurders, die samen ongeveer 80 procent van de markt vertegenwoordigen, hebben afgesproken huurders bij huurachterstanden niet direct op straat te zetten.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Zij maakte in maart ook al afspraken met dezelfde groep verhuurders, toen sprake was van de eerste coronagolf. Bij de afspraken is ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten betrokken.

Gehalveerd

Als gevolg van de eerdere afspraak is het aantal huisuitzettingen in de eerste helft van 2020 gehalveerd. Het waren er 1200. In 2019 werden in dezelfde periode 2500 huurders op straat gezet.  

Minister Ollongren maakt ook het verlengen van tijdelijke huurcontracten weer mogelijk. Op die manier wil ze voorkomen dat mensen op straat komen van wie het tijdelijke contract afloopt. 

Nieuwe afspraken

De Tweede Kamer heeft aangedrongen op nieuwe afspraken, nu het coronavirus weer hard toeslaat en veel mensen hun baan kwijtraken of minder salaris krijgen. De minister is mede daarom opnieuw in actie gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal verhuurders en kabinet: geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

De verhuurders kunnen een betalingsregeling treffen als het inkomen van een huurder tijdelijk omlaag is gegaan. Als sprake is van het uitzicht op langdurige werkloosheid wordt ook de gemeente erbij betrokken. Die kan bijzondere bijstand verstrekken of zorgen dat er schuldhulpverlening komt. 

Koophuizen

Ook bewoners van koophuizen krijgen hulp. Bij hypotheekachterstanden als gevolg van de coronacrisis proberen de banken in elk geval tot eind december maatwerk te verrichten. Dat kan bijvoorbeeld een tijdelijke betaalstop zijn voor de aflossing en rente. 

Tot begin oktober hebben ongeveer 22.000 mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid van een tijdelijke betaalstop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore