Weinig compensaties

Woede in Kamer over trage afhandeling toeslagenaffaire: 'Grof schandaal'

15 oktober 2020 21:13 Aangepast: 16 oktober 2020 09:52
Staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met gedupeerden. Beeld © ANP

De Tweede Kamer is woedend over de trage afhandeling van de toeslagenaffaire. Dit jaar krijgen maar een paar honderd gedupeerden compensatie, terwijl was beloofd dat het er duizenden zouden zijn. "Deze mensen zijn kapotgemaakt. Het is een grof schandaal", klinkt de kritiek.

Kamerleden reageren verbijsterd, omdat een veelvoud van dat bedrag de afgelopen maanden op is gegaan aan bijvoorbeeld ambtenaren en consultants. Omdat de zogenoemde hersteloperatie vertraging heeft opgelopen, dreigt opnieuw een sobere kerst voor duizenden ouders die toch al jaren in financiële ellende zitten, waarschuwen ze.

Onterecht als fraudeur aangemeld

Zeker twintigduizend mensen zijn onterecht als fraudeur bestempeld door de Belastingdienst. Ze moesten vaak onterecht tienduizenden euro's aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. 

De operatie om de ouders te compenseren is nog maar nauwelijks op gang gekomen. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt moet de verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) meer 'ambitie' tonen. "Als we zo doorgaan doen we er honderd jaar over", foeterde hij.

"Er gebeurt gewoon te weinig", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij noemt het 'een grof schandaal' dat de herstelorganisatie, met een budget van een half miljard, dit jaar slechts een paar honderd van de waarschijnlijk tienduizenden gedupeerden kan helpen.

'De schaamte voorbij'

CDA'er Pieter Omtzigt wijst erop dat de staatssecretaris in april nog beloofde dat dit jaar 5000 mensen geholpen zouden worden. "Het worden er driehonderd. In dit tempo doen we er honderd jaar over", verzucht hij.

PVV'er Edgar Mulder noemt het 'bizar en alle schaamte voorbij' dat nog maar zo weinig mensen compensatie krijgen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire komt voorzichtig op gang

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore