Vijf dagen bedenktijd

PvdA en GroenLinks: schrap wettelijke bedenktijd bij abortus

15 oktober 2020 11:48 Aangepast: 15 oktober 2020 13:34
Een vrouw krijgt een echo. Beeld © iStock

Wie in Nederland een abortus wil ondergaan, is verplicht om tussen het eerste gesprek met de arts daarover en de daadwerkelijke behandeling vijf dagen na te denken. Onderzoekers zeggen dat die termijn overbodig is. PvdA en GroenLinks stellen daarom voor hem uit de wet te schrappen. 'Geen enkele vrouw neemt dit besluit lichtvaardig.'

De verplichte bedenktijd bij abortus stamt al uit het begin van de abortuswet in de jaren ’80 en is destijds ingesteld omdat vrouwen 'vrijwillig en welbewust' moeten kunnen kiezen voor een abortus.

Maar in een evaluatie die deze zomer werd afgerond, schrijven onderzoekers dat vrouwen en hun artsen 'mede via zelfregulering' zelf heel goed in staat blijken om zelf te bepalen welke bedenktermijn zij nodig hebben om tot hun besluit te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Onnodig pijnlijke bedenktermijn voor abortus moet worden afgeschaft'

"Een vrouw moet zelf kunnen beslissen hoe veel bedenktijd ze nodig heeft om tot dit besluit te komen", vindt ook PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen. "Geen enkele vrouw neemt dit besluit lichtvaardig. Maar de wettelijke bedenktijd wordt vrouwen opgelegd en sommigen van hen ervaren dat echt als belastend."

Ploumen benadrukt dat zij en haar GroenLinks-collega Corinne Ellemeet niet tegen een bedenktijd zijn. "Ik vind dat vrouwen zelf moeten kunnen beslissen wat zij nodig hebben. Sommige vrouwen hebben minder dan vijf dagen nodig, anderen meer."

"De bedenktermijn is nodeloos belastend voor vrouwen", voegt Ellemeet toe. "Het werpt een onnodige barrière op voor vrouwen in nood bij onbedoelde zwangerschappen. Dat weten we al jaren. Daarom is het nu hoog tijd om die verplichte termijn te schrappen."

In 2005, bij de eerste evaluatie van de abortuswet, werd ook al geconcludeerd dat de wettelijke bedenktijd niks toevoegde. Andere landen, zoals Zweden, Denemarken, maar ook Frankrijk, kennen zo’n termijn ook niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanspreken van vrouwen bij abortuskliniek mag verboden worden

In principe is een meerderheid van partijen in de Tweede Kamer voor het schrappen van de termijn. Maar de kwestie ligt in de coalitie, net als veel andere medisch-ethische onderwerpen, zeer gevoelig. Toch hoopt Ploumen in elk geval VVD en D66 ertoe te kunnen bewegen voor het voorstel te stemmen. "Want ook zij vinden het belangrijk dat een vrouw het recht moet hebben te beslissen over haar eigen lichaam."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore