Aanpak coronacrisis

Rutte geeft fouten coronabeleid toe: 'Niet alles is goed gegaan'

14 oktober 2020 19:24 Aangepast: 14 oktober 2020 20:32
Premier Rutte Beeld © ANP

Premier Rutte erkent dat hij niet alles goed heeft gedaan in de aanpak van het coronavirus. Dat zei hij tijdens het debat in de Tweede Kamer. Hij reageerde daar op de forse kritiek van de oppositie over het ontstaan van de tweede golf coronabesmettingen. "Is alles goed gegaan? Nee", zei Rutte.

Op dit moment bevindt Nederland zich in die tweede golf en nemen de coronabesmettingen snel toe.

'Niet goed gedaan'

Rutte gaf toe dat hij een een heel aantal zaken niet goed had gedaan. Zo hadden de maatregelen voor de zes regio's waar de situatie vanwege het hoge aantal besmettingen op 28 september zorgelijk waren, 'steviger gemoeten'. Ook had hij teveel gerekend op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen.

"Ik denk dat als ik nu terugkijk, ik in mijn communicatie te veel de nadruk heb gelegd op de eigen verantwoordelijkheid. Dat is te zwaar geweest."

Opsommingen van fouten

Ook zei Rutte dat hij beter had moeten communiceren over de maatregelen. "De communicatie had steviger gemoeten."

Ook had het kabinet niet voldoende rekening gehouden met na-ijleffecten van maatregelen, zoals mensen die door de sluiting van grote zalen naar kleinere gelegenheden gingen. Ook was er geen goede afstemming binnen het kabinet en andere overlegorganen zoals het OMT. "De afstemming verliep niet vlekkeloos."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forse kritiek Tweede Kamer op coronabeleid: 'Kabinet heeft gefaald'

Kritiek

Rutte kreeg forse kritiek in de Kamer vanwege de kabinetsaanpak van de coronacrisis. De oppositiepartijen nemen het het kabinet kwalijk dat een tweede golf niet is voorkomen. "Het kabinet heeft gefaald", zei PvdA-leider Lodewijk Asscher daar over.

De harde verwijten kwamen een dag na de aankondiging van de gedeeltelijke lockdown door het kabinet. Vanwege de flinke stijging van het aantal besmettingen wordt onder meer de horeca gesloten en wordt er geen alcohol meer verkocht na 20.00 uur 's avonds.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee ziekenhuizen Twente nemen alleen nog coronapatiënten op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore