Debat coronacrisis

Forse kritiek Tweede Kamer op coronabeleid: 'Kabinet heeft gefaald'

14 oktober 2020 18:25 Aangepast: 14 oktober 2020 19:15
Het debat in de Kamer vandaag. Beeld © ANP

Forse kritiek in de Tweede Kamer op de kabinetsaanpak van de coronacrisis. De oppositiepartijen nemen het kabinet kwalijk dat een tweede golf niet is voorkomen. "Het kabinet heeft gefaald", zei PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De harde verwijten komen de dag na de aankondiging van de gedeeltelijke lockdown door het kabinet. Vanwege de flinke stijging van het aantal besmettingen wordt onder meer de horeca gesloten en wordt geen alcohol meer verkocht na 20.00 uur.

Harder ingrijpen

Ook de coalitiepartijen in de Tweede Kamer erkennen dat het kabinet wellicht eerder en harder had moeten ingrijpen om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. De strenge maatregelen die vanavond ingaan, zijn volgens D66-fractievoorzitter Rob Jetten ook 'een correctie op tekortkomingen in de overheidsaanpak'.

Jetten wijst op het gebrek aan testcapaciteit en het 'haperende' bron- en contactonderzoek, maar verwijt het kabinet ook 'onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid' in de aanpak van het coronavirus. Aan de andere kant hebben volgens hem ook 'te veel mensen de grenzen van het mogelijke opgezocht.'

Slim

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff vermoedt eveneens dat veel mensen dachten 'slimmer te zijn dan de overheid' en toch meer deden dan eigenlijk verstandig was. "Het resultaat is dat kroegen dicht moeten, de avondwinkel alleen nog frisjes mag verkopen en je thuis nog maar drie gasten mag ontvangen. Dus hoe slim was dat nou helemaal?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere coronamaatregelen: 'We hebben het met elkaar niet goed genoeg gedaan'

Gebrek aan leiderschap

Ook de oppositie is verontwaardigd dat het land niet goed is voorbereid. "Ik denk dat het kabinet heeft gefaald", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Nergens in Europa stijgt het zo snel, hoe kan dat?" vroeg Asscher zich af.

Het gebrek aan voorbereiding heeft nu forse gevolgen, zegt SP-leider Lilian Marijnissen. "De zorg zakt door haar hoeven." Marijnissen en Asscher wijten het aan gebrek aan leiderschap van Rutte. Asscher noemt de toon van de leiders in dit kabinet weifelend en nonchalant. "Dit kan zo niet verder, dit is doormodderen. Als we zo doorgaan, is mijn grote vrees dat we in een eindeloze lockdown zitten tot ver na december."

Mondkapjesplicht

Asscher riep op tot een andere strategie, waarin niet gestuurd wordt op zorgcapaciteit maar op het terugbrengen van het aantal besmettingen, zoals in Denemarken en Duitsland wordt gedaan.

Voor de mondkapjesplicht was wel steun in de Tweede Kamer. Alleen SGP-leider Kees van der Staaij had daar problemen mee, vanwege de 'juridisering van dit soort maatregelen'. "Niet alleen grenzen stellen, maar ook ruimte bieden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore