Ga naar de inhoud
Brandbrief aan burgemeester

Kamervoorzitter Arib wil actie tegen intimidatie Kamerleden door betogers

Betogers bij het Binnenhof tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Beeld © ANP

Steeds meer Kamerleden voelen zich geïntimideerd door betogers die de laatste tijd actievoeren op en rond het Plein in Den Haag. Dat schrijft Kamervoorzitter Khadija Arib in een brandbrief aan de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Ze roept Van Zanen op om in te grijpen en de demonstraties te verplaatsen.

De aanhoudende demonstraties die onder andere deze week werden gehouden, zijn door veel Kamerleden als 'zeer intimiderend' ervaren, schrijft Arib in de brandbrief. "Steeds meer demonstraties gaan gepaard met geschreeuw richting Kamerleden en soms ook het fysiek aanklampen van Kamerleden." 

Ingang afgesloten want onveilig

Arib vervolgt: "In de afgelopen weken hebben we steeds moeten zoeken naar alternatieve uitgangen omdat de ingang aan de Pleinzijde moest worden afgesloten en onveilig was. In sommige gevallen moesten Kamerleden en bewindspersonen naar buiten worden begeleid."

Vorige maand werd CDA'er Pieter Omtzigt nog belaagd. Tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid werd Omtzigt gehinderd op straat en kreeg hij doodsbedreigingen naar zijn hoofd geslingerd. Arib deed daar aangifte van. Een 26-jarige man uit Heerlen werd gearresteerd. 

'Kritisch kijken'

Arib roept de Haagse burgemeester op 'kritisch te kijken' naar het aantal demonstraties rond de Tweede Kamer. Dat is volgens Arib nodig, 'met het oog op een ongehinderde doorgang van het parlementaire proces en de veiligheid van iedereen die in de Tweede Kamer werkt of ons bezoekt'.

Ze wijst erop dat er ook andere plekken in Den Haag zijn, zoals het Malieveld of de Koekamp, 'die zich goed lenen voor dergelijke demonstraties. Door demonstraties te spreiden over de stad blijft het recht op demonstratie onverkort van kracht.'

Verdachte
Lees ook:
Verdachte opgepakt voor bedreigen Kamerlid Omtzigt bij coronademonstratie