Tweede golf coronabesmettingen

Aanpak coronacrisis: 'Verkiezingen spelen op achtergrond een duidelijke rol'

14 oktober 2020 07:33 Aangepast: 14 oktober 2020 07:36
Beeld © ANP

De coronamaatregelen zijn lastig voor politici, ook nu er in maart verkiezingen aan zitten te komen. Want worden partijen gestraft voor een goede aanpak, of worden zij juist beloond? Zie je dat nu ook terug in de maatregelen of hoe partijen de laatste maanden opereren? Politiek commentator Frits Wester ziet dat daar wel degelijk rekening mee wordt gehouden.

Een tweet van PVV-leider Geert Wilders zorgde dit weekend voor veel verontwaardiging. Hij beweerde dat behandelingen en operaties van 'Henk en Ingrid' worden uitgesteld omdat de intensive cares worden 'bezet door Mohammed en Fatima die onze taal niet spreken en lak hebben aan onze regels'.

Volgens Frits Wester een duidelijk signaal naar zijn achterban. Bovendien zou Wilders volgens Wester hiermee duidelijk campagne voeren. Frits Wester: "Wilders combineert hier duidelijk en heel bewust zijn anti Islam -en anti immigratieagenda met de bestrijding van het coronavirus."

Kerken

Maar de PVV is niet de enige partij die zijn achterban bedient. Zo maken ook de klein christelijke partijen SGP en coalitiegenoot ChristenUnie punten die duidelijk aanspreken bij hun specifieke achterban, namelijk kerkelijk Nederland, aldus Frits Wester: "Hun zorgen of juist niet zorgen over volle kerken waarin ook gezongen wordt gaat er bij hun achterban natuurlijk in als Gods woord in een ouderling."

Wat de kerkelijke achterban is voor SGP en ChristenUnie is de culturele sector voor D66, GroenLinks en PvdA. Frits Wester: "Vandaar dat deze partijen iedere keer de cultuursector aanhalen die gesteund moet worden. Voor D66 geldt ook nog eens de portefeuille is van de eigen minister Van Engelshoven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wilders en Baudet botsen hard met rest van Kamer in coronavirus-debat

Flirten met Viruswaarheid

En dan is er nog FvD. Die partij flirt sinds kort openlijk met de achterban van Viruswaarheid, voorheen Viruswaanzin en de complotten van rapper Lange Frans.

Frits Wester: "Op korte termijn lijkt het voor Forum misschien slim om deze groep die dicht bij de partij staat zo aan zich te binden. Maar het effect op langere termijn kan wel eens heel goede averechts werken. Want mensen die zich wellicht tot die partij aangetrokken voelen en zich wel oprechte zorgen maken over het virus, gaan zich nu echt bedenken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ANBO-directeur Liane den Haan lijsttrekker van 50Plus

Zorgmedewerkers

De SP probeert al enkele jaren het thema gezondheid naar zich toe te trekken, en dan vooral de vergoedingen en de veiligheid van medewerkers in de zorg. Dat activisme zie je nu terug in het opkomen voor de medewerkers in de zorg. Frits Wester: "De SP heeft relatief veel aanhang in de zorg en met name de thuiszorg. Het is dus logisch dat de partij zich profileert als de beste tolk van deze groep."

En de VVD komt op voor de ondernemende achterban. Frits: "De ondernemers in de knel die geholpen worden. Iets wat de VVD maar al te graag als haar verdienste incasseert. Dat gaat de VVD een stuk beter af dan het CDA  die datzelfde probeert met staatssecretaris Mona Keijzer."

Ouderen

50PLUS roert zich voor de ouderen. Wester: "Tja, ook niet verwonderlijk dat deze partij te pas en te onpas de ouderen inbrengt in de discussie. Natuurlijk gaat het ook om de meest kwetsbare groep. Maar soms wordt het afzetten van deze groep tegenover de jongeren toch wat ongemakkelijk in de discussie."

De slachthuizen en de nertsen zorgen voor de Partij voor de Dieren voor vragen. Frits Wester: “Er is natuurlijk veel mis in de slachthuizen als het gaat om de besmettingen met corona. De PvdD ziet daarin een goede aanleiding om de aversie tegen het slachten van dieren en ook de nertsenfokkerij in het algemeen aan te kaarten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodsbedreigingen voor verpleeghuis na oproep Viruswaarheid: 'Zo heftig, maar we doen geen aangifte'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore