Tweede golf

Nieuwe coronamaatregelen gaan morgenavond om 22.00 uur in

13 oktober 2020 19:06 Aangepast: 13 oktober 2020 19:58
De persconferentie van premier Rutte wordt bekeken in café Marcella in Amsterdam. Beeld © ANP

De nieuwe coronamaatregelen gaan morgenavond om 22.00 uur in. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Het gaat om een gedeeltelijke lockdown, vertelde Rutte. "De maatregelen gaan ook pijn doen, maar het is de enige manier."

Het devies voor heel Nederland wordt: beperk je contacten en blijf thuis. Een van de maatregelen is dat koopavonden in Nederland worden beperkt, maar niet afgeschaft. Winkels moeten vanaf donderdag om 20.00 uur dicht. Supermarkten mogen wel langer openblijven, maar na 20.00 uur geen alcohol meer verkopen.

Mondkapje straks verplicht in publieke binnenruimte

Mensen van 13 jaar en ouder zullen er straks aan moeten geloven, als het aan het kabinet ligt: in de publieke binnenruimte wordt een mondkapje verplicht.

Ook de oproep om thuis te werken zal nog duidelijker gaan worden. Wie geen vitaal beroep heeft, wordt gevraagd om thuis te werken. Opgeroepen wordt om alleen te gaan reizen als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer.

Scholen

In de huidige plannen blijven de scholen open, zowel het basis- als middelbaar onderwijs. Dat geldt voorlopig ook voor de sportscholen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil horeca helemaal dicht en geen alcoholverkoop meer na 20.00 uur

Wel wordt de amateursport aan banden gelegd: boven de 18 jaar is sporten in teamverband niet toegestaan en competities worden stilgelegd. Professionele sport blijft wel mogelijk, zo valt te horen.

Gezelschapsgrootte

De maximale gezelschapsgrootte is al teruggegaan naar maximaal vier personen, maar die regel gaat straks ook in de buitenlucht gelden. Wie met anderen afspreekt, is beperkt tot een gezelschap van vier mensen. 

De regels voor thuis blijven zoals ze zijn: daar mogen maximaal drie mensen uitgenodigd worden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore